Hogere inflatie Europa minder bedreigend dan in VS

Europa gaat weer open en de economie kan een ‘spectaculair’ herstel laten zien. Dit kan de inflatie tijdelijk opstuwen. De Europese Centrale Bank (ECB) moet zich hier niet door van de wijs laten brengen en verder vooruitkijken.

Dit stelt Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group. Hij wijst op het blakende consumentenvertrouwen en de opgebouwde besparingen. Als deze bestedingscapaciteit straks vrijkomt, zal dit waarschijnlijk opwaartse druk geven op de inflatie.

De AXA-hoofdeconoom vindt dat de Europese situatie niet te vergelijken is met ‘het Amerikaanse oververhittingsverhaal’. Hij denkt dan ook dat de bestuurders van de ECB inzien dat het risico van ‘op hol geslagen inflatie aan deze kant van de Atlantische Oceaan nagenoeg nul is.’

Bij de vergadering van volgende week, die wordt afgesloten met een persconferentie op 10 juni, zal de ECB het opkoopprogramma intact laten. Moëc noemt afschaling ‘zeer onwaarschijnlijk’. Wel verwacht hij dat er discussie ontstaat over het beleid na het einde van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).

Hij haalt een recente toespraak aan van Villeroy de Galhau, de president van de Franse centrale bank, als voorbeeld het standpunt van de ‘duiven’ in het bestuur. De Galhau ziet de doelstelling van inflatie ‘onder maar nabij de 2%’ als ‘symmetrisch’. Teneinde de inflatieverwachtingen hieraan te laten voldoen, zou een hogere inflatie tijdelijk getolereerd kunnen worden.

Dit lijkt op zijn beurt op het beleid van de Federal Reserve, dat gericht is op een gemiddelde inflatiedoelstelling. Maar het staat haaks op de visie van de ‘haviken’ in het ECB-bestuur.Categories: Monetair