Hoge inflatie? Van de ECB moeten we dan ánders kijken…

Of het nou 2,4 (volgens de Nederlandse rekenmethode) of 2,7 (volgens de Europese rekenwijze) procent is, het is onmiskenbaar dat de inflatie in Nederland in de zomer in een hogere versnelling is gekomen.

De inflatie is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral hoger uitgekomen doordat pakketreizen naar het buitenland en een huisje in eigen land huren duurder zijn geworden. Een pakketreis kostte ruim 16% meer dan vorig jaar zomer en een verblijf in een bungalowpark in Nederland was niet alleen 12% duurder, maar ook nog nooit zo duur als in augustus dit jaar.

Pakketreizen

Dat is allemaal begrijpelijk. Neem pakketreizen: velen die met het vliegtuig op vakantie wilden, kozen voor een pakketreis om het gevaar niet te lopen dat een deel van de vakantie (vlucht, hotel, transfer) niet door zou gaan waarna de rest niet meer te annuleren was. De vraag ernaar steeg en de aanbieders speelden daar, logischerwijs, op in. Ook speelde mee dat bijvoorbeeld vliegreizen aanmerkelijk duurder zijn dan vorig jaar. Waar in 2020 ticketprijzen naar verre oorden waar je nog kon komen vaak nogal aantrekkelijk geprijsd waren (ondergetekende kijkt nog steeds verwonderd naar de prijs van de, uiteindelijk geannuleerde, vlucht naar Dubai en terug begin 2020), is daar nu geen sprake meer van.

En omdat velen uit voorzorg besloten de zomervakantie in eigen land door te brengen, explodeerde de vraag naar bungalows terwijl het aanbod natuurlijk geen iota veranderde. Tja, dan stijgen de prijzen en inderdaad niet zo’n beetje ook!

Gewone man

Maar… het is niet te verwachten dat de prijzen van pakketreizen of een bungalowverblijf nog eens zo sterk zullen klimmen in de komende maanden tot de zomer van volgend jaar. Voor de gewone man maakt dat ook niet zo veel uit: wat duur was blijft duur. Voor inflatiecijferaars maakt het echter een wereld van verschil uit. Stel dat pakketreizen in augustus 2022 geen cent duurder zijn geworden. Voor de inflatieberekening zou dat inhouden dat er geen enkele opwaartse druk is op de inflatie. Voor de vakantievierende Nederlander zouden de kosten echter veel hoger zijn dan pre-corona.

Het is dit rekenkundige feit dat de kans groot maakt dat de inflatie tussen nu en zomer 2022 zal terugzakken. En als dat niet gebeurt?

Een ’ECB’tje’ doen

Nou, dan doen we toch een ECB’tje! Wat ik daarmee bedoel is een opmerking uit een recente toespraak van Isabel Schnabel, een bestuurslid van de ECB dat niets eens in theorie iets negatiefs aan het ECB-beleid zou kunnen ontdekken. De ECB streeft naar 2% inflatie. De werkelijke inflatie in de eurozone bedraagt op het moment 3%. Nou, aldus Schnabel, we moeten eigenlijk nu niet kijken naar jaarcijfers maar het gemiddelde van de afgelopen twéé jaren en dán zie je dat de inflatie níét hoger is dan 2%. Elk commentaar is overbodig dunkt me.

Deze column is 15 september jl. gepubliceerd in Dft.nl

Het bericht Hoge inflatie? Van de ECB moeten we dan ánders kijken… verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research