Het geld van de toekomst is nú in de maak

Door de nogal opzienbarende prijsontwikkeling zijn cryptomunten zoals bitcoin al enige tijd een hot topic onder beleggers, economen, analisten en anderen. Vaak gaat het over de vraag wat cryptomunten in de toekomst kunnen betekenen voor ons geld(stelsel). Ik wil aan die discussie bijdragen door er enige historische achtergrond te verschaffen.

Het is een historisch feit dat elk economisch tijdperk zijn eigen geld(stelsel) kent. In 1971 is een nieuw economisch en monetair tijdperk begonnen. Dat tijdperk loopt mijns inziens ten einde.

Wat wij sinds 2007 meemaken, voldoet namelijk aan alle eigenschappen van een overgangsperiode tussen twee tijdperken, zo leert de economische historie mij.

Wat ik daarnaast ook zie, is de geboorte van een nieuw tijdperk die inmiddels plaatsvindt. Omdat zoals gezegd elk economisch tijdperk een eigen geld(stelsel) kent, betekent dat dat we koersen op de volgende fase in de evolutie van ons geld(stelsel).

Het nieuwe (economische) tijdperk zal het tijdperk van digitalisering zijn. Zeer grote kans dan ook dat de evolutie van het geld zal inhouden dat papier verdwijnt en het geld van de toekomst een digitale vorm zal hebben.

Crypto

Dat digitale geld kan zomaar cryptogeld zijn. Op dit moment kan daar echter geen zinnig woord over gezegd worden. Stellen dat crypto zeker het geld(stelsel) van de toekomst zal zijn is net zo onzinnig als stellen dat dat níet zal gebeuren.

Het eerste is onzinnig omdat in ons huidige geldstelsel de overheden, via centrale banken, monopolie op uitgifte van het geld hebben. Dat is de meest lucratieve monopolie die denkbaar is, daarom zien we nu al dat cryptomunten aangepakt worden en de centrale banken werken aan eigen digitale munten als alternatief.

Het tweede is onzinnig omdat vroeger, toen de eerste bankbiljetten het daglicht zagen, men ook dacht dat dat niets kon worden. Stukken papier met daarop hun waarde gedrukt namens een vorst (vaak in een land ver weg) die vervolgens door handelaren over heel Europa klakkeloos geaccepteerd worden als betaalmiddel voor hun producten! Bespottelijk. Is wel gebeurd, weten we inmiddels.

Keerpunt

Welke gedaante van het nieuwe geld het uiteindelijk wint, digitaal geld van de centrale banken of crypto, zal afhangen van veel factoren en de tijd zal het dus uitwijzen. Bij winst voor de eerste, blijft het huidige fiat geldstelsel, in een nieuw jasje gestoken, overeind.

Bij winst voor crypto krijgen we niet alleen nieuw geld maar ook een nieuw geldstelsel.

Trouwens, een ander monetair-historisch feitje is dat geen geldstelsel het eeuwige leven heeft en een vijftigjarig bestaan vaak een kritieke leeftijd bleek te zijn.

1971 is een keerpunt in onze geschiedenis. Zo’n keerpunt dat ik mijn nieuwe boek zo heb genoemd. 2021 kan ook een keerpunt blijken te zijn wanneer we terugkijken naar dit jaar.

Deze column is 2 juni jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Het geld van de toekomst is nú in de maak verscheen eerst op OHV.

SourceCategories: Research