Hefboomproducten veroorzaakten crypto-crash

Gebruik van hefboomproducten heeft er de afgelopen week toe geleid dat bitcoin bijna een derde van haar waarde moest inleveren. Vandaag staat bitcoin 0,9% hoger op 38.902 dollar. Bitcoin kan op dagbasis een prijsherstel laten zien. Op weekbasis is de bodemvorming nog niet afgerond; zie RSI in de grafiek.

Het kan weerzinwekkend overkomen dat hefboomproducten voor een sterke prijsdaling hebben gezorgd. Het omgekeerde was ook waar. Door de leverage van soms wel 100 kon de prijs stijgen tot bijna 65.000 dollar in april.

Volgens Coinbase, het grootste platform voor cryptovaluta’s, werd in het eerste kwartaal voor 335 miljard dollar gehandeld in crypto’s. Hiervan kwam ongeveer twee derde voor rekening van professionals.

Beleggers van hefboomproducten gaan met hun longs helemaal nat in een dalende markt. Velen zullen extra margins moeten storten. Posities worden gesloten als ze in gebreke blijven. De gefinancierde posities gaan dan naar de financierder. Volgens bybt.com zijn op deze manier 800.000 accounts gedwongen afgesloten.

Gebrek aan regulatie van crypto’s door centrale banken heeft dus ook een keerzijde. Het werkt niet alleen versterkend in een stijgende, maar ook in een duidelijke markt. Het zou helpen als platforms worden gedwongen om het potentiële effect van de leverage te publiceren.Categories: Crypto