Gerwin Bell (PGIM): ‘Groei China naar 5,75%’

PGIM Fixed Income denkt dat de politieke versoepelingen en steunmaatregelen in China zullen worden uitgebreid. Dit zal in maart worden aangekondigd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Nationale Volkscongres (NPC).

Het fondshuis gaat daarom uit van een economische groei van 5,7% in 2023, aanzienlijk hoger dan de algemene marktverwachting.

De huidige versoepelingen hebben volgens Gerwin Bell, Lead Economist Asia, nog te weinig effect, vooral nu wereldhandel naar verwachting gaat afnemen wat drukt op de Chinese export.

Hoewel het beëindigen van de lockdowns zal zorgen voor meer uitgaven, is de consumptie als onderdeel van het bbp nog altijd relatief beperkt. De vastgoedmarkt is zo hard geraakt dat het voor de sector moeilijk wordt om op jaarbasis te groeien. De afbouw van de regelgeving in de technologiesector zal wat tijd nodig hebben om beleggers te overtuigen, terwijl de techoorlog een uitdaging vormt voor Chinese techbedrijven die actief zijn in het buitenland. Infrastructuurprojecten tot slot kunnen door lokale overheden mogelijk niet meer gesteund worden.

Met al deze tegenwind heeft de regering weinig andere keuze dan op meerdere fronten tegelijk een omvangrijke versoepeling van het beleid door te voeren, aldus Bell.