Geen respect

Satya Nadella, CEO van Microsoft, zei het al: Onze industrie heeft geen respect voor traditie; het heeft alleen respect voor innovatie. Er zit veel waarde in de uitspraak van Nadella. Techniek slaat door.

Ongetwijfeld bezit u een iPhone of ander technisch gepimpte smartphone, maar wat heeft u aan drie camera’s op uw toestel. De echt kwalitatief hoogwaardige foto’s met vele pixels staan niet op uw iPhone maar zijn opgeslagen in de cloud. Waar u naar kijkt is slechts een pixels-getrimde foto op uw smartphone.

De techniek maakt het mogelijk om elkaar in de maling te nemen. Met deepfake kunnen we alles door iedereen op een video laten zeggen wat we willen. In onlineverbindingen kunnen realtime toespraken worden gewijzigd. Op ons terrein, de effectenindustrie, dreigen algoritmes het denkend en creatief vermogen van vermogensbeheerders te verdringen. Hierdoor wordt de wereld van de waarheid op z’n kop gezet. We zeggen dat er een recessie komt omdat sprake is van een dreigende omgekeerde rentestructuur, terwijl deze juist een uitvloeisel is van een recessie. De waarheid van de feiten lijkt ondergeschikt te zijn geworden aan de commerciële doelstellingen.
Early warning-systemen worden genegeerd omdat ze nog geen onderdeel zijn van het systeem dat algoritmes maakt. De Chinese arts die in december waarschuwde voor een virus als het coronavirus werd de mond gesnoerd, omdat hij geen onderdeel uitmaakte van het systeem. Fondsenhuizen rennen achter elkaar aan met het geven van vergelijkbare visies en productenaanbod, doodsbang de ander een commerciële voorsprong te geven. De kracht van het onderscheidend vermogen vervaagt. Sommige aanbieders zijn indexknuffelaars geworden. Niet vreemd dat beleggers massaal kiezen goedkopere ETF’s.

We hebben onszelf opgesloten in een digitale dwangbuis. Smartphones worden gebruikt om van wandelaars en sporters de hartslag te meten en het aantal stappen te tellen. We ontspannen niet maar raken gestrest als door de smartphone opgelegde doelstellingen niet worden bereikt. We kiezen voor elektrische auto’s, maar er worden onvoldoende laadpalen geïnstalleerd. We willen lichte draagbare pc’s en worden geconfronteerd met netwerken die ons digitaal leven leegzuigen. Benoem mij tot EU-commissaris voor Communicatie en Digitale Zaken en op mijn eerste werkdag zou ik de disruptieve beslissing nemen om cookies en trackers te verbieden. We willen 5G om vanuit de auto het koffiezetapparaat aan te kunnen doen. Handig, maar wat gebeurt als er geen water in het apparaat in zit? Kortsluiting, huis in de fik, verzekeringsmaatschappij betaalt niet vanwege onverantwoord gedrag? Vooralsnog helpt 5G u eerder van uw internetbundel af. 5G wordt pas echt interessant bij onbeperkt gebruik.

Probeer de robotisering van de mens nog eens tegen te houden. Techniek en overheid spannen eerder samen om het proces te intensiveren met een oerwoud aan camera’s. Men weet waar u bent en wat u eet. Men weet dat u bij een rood verkeerslicht niet hebt gewacht, ook als u de benenwagen hebt genomen. Je kunt alleen nog vrij zijn met een prepaid-telefoon (zolang die nog anoniem verkrijgbaar zijn) of een afgedekte nummerplaat op je auto. In China zie ik dergelijke auto’s versneld over de tolweg rijden om de pakkans te verkleinen door een camera vastgelegde overtreding. We willen ontsnappen aan de techniek. Beleggers willen ontsnappen aan de algoritmes van de markt. Dat kan alleen door een eigen mening te hebben en een visie te hebben voor de lange termijn met gezondheid, duurzaamheid, circulariteit en digitaal als belangrijke ankers zijn in een collectieve samenleving.

Deze eddytorial is eerder gepubliceerd in de e-asset (klik hier)

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: Eddytorial, Opinie