Geef Nobelprijs aan de ECB

„Er is overweldigend empirisch bewijs voorhanden dat erop wijst dat de maatregelen die de ECB heeft genomen niet alleen noodzakelijk waren om onze taak voor prijsstabiliteit te zorgen te vervullen, maar dat ze ook behoorlijke positieve effecten hebben gehad op economische groei en werkgelegenheid in de eurozone.” Maatregelen’ zijn de negatieve rentes en opkopen van staats- en bedrijfsobligaties à €50.000 per seconde.

De uitspraak komt uit een recente toespraak van Isabel Schnabel, een bestuurslid van de ECB, die overigens in de verwijzing naar die overweldigende empirische bewijzen niet verder kwam dan referentie aan… een eerdere toespraak van haarzelf!

De maatregelen van de ECB zouden volgens haar noodzakelijk zijn geweest om de taak voor prijsstabiliteit te zorgen, te vervullen. Een vreemde opmerking omdat de ECB al sinds jaar en dag er juist níet in slaagt aan de zelf opgelegde definitie van prijsstabiliteit te voldoen! Het is alsof bondscoach De Boer na de interland tegen Bosnië-Herzegovina vorig weekeinde had gezegd dat het inbrengen van Ryan Babel in de 86e minuut bijdroeg aan het bereiken van het doel, winnen, terwijl de eindstand toch echt 0-0 was.

’Empirisch’

Waar ik echter vooral over viel, was het woordje ’empirisch’. De concurrentie voor de uitspraak uit haar rede waarbij ik het hardst ’he’ om niet te zeggen ’WTF’ heb geroepen, was overigens moordend kan ik u vertellen.

Empirisch betekent ’gebaseerd op proefnemingen’. Bij empirisch onderzoek doe je experimenten en neem je waar wat er gebeurt als je omgevingsfactoren verandert. Daarom zijn natuurkunde en scheikunde bijvoorbeeld empirische wetenschappen.

Het is dan ook bijzonder knap dat Schnabel ons zo stellig kan vertellen dat de economische groei in de eurozone in 2019 2,5 tot 3 procentpunt lager was geweest ware het niet voor de ECB.

Ik zal het waarschijnlijk gemist hebben, maar welk deel van de muntunie heeft de ECB eind 2018 aangewezen als een experimentele zone, waarin gedurende 2019 de maatregelen van de bank niet golden om begin dit jaar de economische groei daar te vergelijken met die in de rest van het euroland? Want dat is toch echt de enige manier de genoemde conclusie te kunnen trekken. Als Schnabel en de ECB zónder zo’n experiment zeker kunnen weten hoe de economie zich ontwikkeld zou hebben onder andere omstandigheden dan in de werkelijkheid, dan moet het comité van de Nobelprijs in de economie de toekenning van de prijs van afgelopen maandag meteen intrekken en alsnog aan Schnabel uitreiken. Een grotere prestatie dan weten hoe de economie zich gedragen zou hebben als het beleid anders was, is namelijk niet denkbaar.

Kampioen in bejubelen

Centrale bankiers hebben er een handje van heel ver te gaan om hun beleid te rechtvaardigen en te bejubelen. Schnabel is daar de kampioen in. Op basis van haar toespraken sinds haar benoeming is zij in mijn ogen veruit de meest enthousiaste cheerleader van álles wat de ECB doet. Als de ECB morgen zou aangeven alle paprika’s in de eurozone te gaan opkopen, zou Schabel binnen een week een toespraak houden waarin ze niet alleen zou betogen dat dat bijdraagt aan het streven inflatie aan te jagen, maar ook dat zónder paprika-QE de economische groei veel lager zou zijn én dat de markt voor paprika’s en de paprikaprijs erdoor niet verstoord worden.

Deze column is 14 oktober jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Geef Nobelprijs aan de ECB verscheen eerst op OHV.

Source