Galapagos zal sterk blijven

Galapagos noteert vandaag 1,1% lager op 158,50 euro. Het aandeel kan als een hoeksteen van elke portefeuille worden gezien. Op zwakke dagen kan men de aandelen kopen of een potentiële longpositie opbouwen door puts te schrijven.

Het biotechbedrijf Galapagos zou een oase van tijdloze rust moeten zijn in elke portefeuille. De onderneming heeft 5.600 miljoen euro op de bank staan. Voorlopig zal daar jaarlijks wat vanaf worden gesnoept omdat de kosten nog hoger zijn dan de omzet. De onderneming meldt over het eerste halfjaar een omzet van 225 miljoen euro en een negatief bedrijfsresultaat van 131 miljoen.

Geen belegger zal zich druk maken om deze cijfers. Er zitten twee mooie producten in de pijpleiding. Een ter bestrijding van de dodelijke ziekte longfibrose en filgotinib, een nieuw medicijn tegen reuma dat mogelijk later dit jaar zal worden goedgekeurd. Van corona heeft het bedrijf geen hinder.

Daarnaast loopt het onderzoeksprogramma Toledo naar ontstekingsziektes. Iedereen doet daar geheimzinnig over. Mogelijk dat beleggers later dit jaar iets horen. Googelend naar Toledo wekt de indruk dat het geheime onderzoeksprogramma wel eens zou kunnen gaan over manipulatie van eigenschappen van menselijke cellen, maar dat is natte vingerwerk en absoluut geen gecommuniceerd feit.