Galapagos: 36,62 – de bodem is nog niet gevonden

Galapagos is een bedrijf dat leidt onder de Belgische ziekte. Met een Belgische CEO verdwijnt vrijwel altijd de fantasie uit het aandeel.

Daarmee is niet gezegd dat bestuursvoorzitter Paul Stoffels van Galapagos een slecht bedrijf maakt, hoewel de cijfers niet wijzen op een beetje succes.

De omzet steeg het afgelopen jaar met 20 miljoen euro tot 505 miljoen euro. Het verlies nam met 93 miljoen euro toe tot 218 miljoen euro. Weinig prikkelend is de prognose dat de ontstekingsremmer Jyseleca een piekomzet zal hebben van 400 miljoen euro tegen 160 miljoen euro vorig jaar.

Het maakt ons nauwelijks iets uit dat het bedrijf minder cash verbrandt dan eerder werd gedacht. Uiteindelijk gaat het om groei. Met zuinigheid kom je niet ver.

Galapagos heeft een marktwaarde van 2,4 miljard euro en een kaspositie van 4,1 miljard euro. Dat is de enige reden waarom het aandeel aantrekkelijk is. Niet dat men oplossingen zoekt op het terrein van kanker, omdat de onderneming op het gebied van productontwikkeling geen sterke trackrecord heeft.

Het aandeel noteerde gisteren 36,62 euro. De trend is negatief. De bodem is nog niet gevonden.