FX Weekly – Voorlopig geen sterke stijging van de Amerikaanse dollar

In deze publicatie: Voorlopig geen sterke stijging van de Amerikaanse dollar. Verwachtingen over een hogere rente in Nieuw-Zeeland steunen de munt. In Australia begint de centrale bank in September met taperen.

[Download niet gevonden]

Voorlopig geen sterke stijging van de Amerikaanse dollar

Op 21 juli noteerde de dollarindex zijn hoogste punt van de afgelopen maanden. Maar de koers lag net onder het hoogste niveau van eind maart. Sindsdien is de Amerikaanse dollar gedaald, zij het in een gematigd tempo. Er zijn twee redenen hiervoor aan te voeren die nauw met elkaar verbonden zijn. Ten eerste zijn beleggers nerveus over de snelle verspreiding van de Covid-delta-variant. Ze denken dat het negatief kan doorwerken op de mondiale economie en mogelijk ook op het beleid van centrale banken. Ten tweede hebben beleggers hun verwachtingen omtrent de economie in de VS en het monetair beleid van de Fed bijgesteld. Een paar weken geleden dachten beleggers nog dat er een aanzienlijke kans was dat de Fed de rente eind 2022 zou verhogen. Inmiddels is deze kans een stuk lager. In lijn hiermee daalde de rente op tienjaars Amerikaans staatspapier. De rentedaling werkte negatief door op de Amerikaanse dollar. Maar gisteren zei de Fed vice-chair Clarida dat de rente mogelijk begin 2023 omhoog kan. Het vooruitzicht van renteverhogingen in 2023 gaf weer steun aan de dollar. Deze week zijn er belangrijke cijfers over de Amerikaanse economie gepubliceerd. Een aantal was beter dan verwacht en een aantal zwakker. Morgen komt het banenrapport uit. Het is onwaarschijnlijk dat dit rapport zorgt voor een duidelijke richting in de koers van de dollar. Tot begin september is er een vakantieperiode, ook op de valutamarkten. In de regel zijn er dan minder marktpartijen aanwezig en is er meer activiteit van minder ervaren partijen. Zodoende kunnen de koersen van munten anders bewegen dan normaal.

Verwachtingen of een hogere rente in Nieuw-Zeeland steunen de munt

Deze week was het banenrapport in Nieuw-Zeeland beter dan verwacht. Als gevolg hiervan steeg de rente op Nieuw-Zeelands staatspapier. Beleggers verwachten nu dat de centrale bank deze maand op 18 augustus al de rente gaat verhogen. Dit is veel sneller dan wat beleggers een paar weken geleden verwachtten. Ze houden nu rekening met bijna drie renteverhogingen van 25 basispunten dit jaar. Mocht dit ook plaatsvinden, dan is de centrale bank van Nieuw-Zeeland verkrappingsgezinder dan de Noorse centrale bank en de andere belangrijke centrale banken. Dit vooruitzicht pakt positief uit voor de munt. We denken ook dat de Nieuw-Zeelandse dollar het goed blijft doen in de komende maanden.

De Australische centrale bank gaat het opkoopprogramma in September afbouwen

De Australische centrale bank liet de beleidsrente ongewijzigd deze week. Ook liet ze na het rentedoel (yield target) op driejaars staatspapier te wijzigen. Wel kondigde ze aan dat ze begin september het opkoopprogramma aanpast. Ze gaat dan wekelijk minder staatspapier kopen. Nu kopen ze AUD 5 miljard per week en vanaf begin september wordt dat AUD 4 miljard per week tot minstens half november. Ook gaf ze aan dat de beleidsrente waarschijnlijk niet vóór 2024 zal worden verhoogd. De centrale bank blijft dus minder verkrappingsgezind dan de centrale bank van Nieuw-Zeeland. Daarom denken we dat de Australische dollar gaat dalen ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar.

Het bericht FX Weekly – Voorlopig geen sterke stijging van de Amerikaanse dollar verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research