FX Weekly – Verwachtingen van hogere beleidsrente steunen de USD en de NZD

In deze publicatie: Na hogere inflatie in de VS denken beleggers dat de Fed de beleidsrente eerder kan verhogen. ·       Dit geeft steun aan de Amerikaanse dollar. De centrale bank van Nieuw-Zeeland draait opkoopprogramma iets terug. Veiligehavenmunten hebben het beter gedaan dan de euro. De FX Weekly heeft nu een vakantiestop van twee weken.

[Download niet gevonden]

Beleggers denken dat de Fed de beleidsrente eerder kan verhogen

De Amerikaanse dollar heeft het deze week opnieuw goed gedaan. Naast de snelle verspreiding van de Covid-delta-variant hebben beleggers vooral oog voor de inflatieontwikkelingen in de VS. De CPI-cijfers die deze week gepubliceerd werden, waren veel hoger dan verwacht. Hierdoor steeg de rente op tienjaars staatspapier. Maar de tienjaarsrente gecorrigeerd voor inflatie en de renteverschillen tussen de VS en andere landen stegen niet. Dus waarom is de dollar dan gestegen? Beleggers denken dat de Fed eerder de rente kan verhogen. Ze verwachten nu dat de Fed al eind 2022 zal overgaan tot het verhogen van de rente en mogelijk zelfs daarvoor. Eerder dachten zij dat de rente pas in januari 2023 verhoogd zou kunnen worden. Deze verwachtingen zijn ook zichtbaar in een hogere tweejaarsrente op Amerikaans staatspapier. Dit heeft de dollar gesteund. Maar Fed-voorzitter Jerome Powell heeft deze verwachtingen iets getemperd. Hij gaf aan dat het nog te vroeg is om het opkoopprogramma (deels) terug te draaien. Wij denken dat de hogere inflatie tijdelijk van aard is en dat de Fed eind 2023 overgaat tot het verhogen van de beleidsrente (een verhoging van 25 basispunten). Daarom denken wij dat een verdere stijging van de dollar op dit moment beperkt is. Maar mocht de Fed toch eerder overgaan tot het verhogen van de beleidsrente dan stijgt de dollar verder.

Centrale bank van Nieuw-Zeeland

De centrale bank van Nieuw-Zeeland kondigde deze week aan om het extra opkoopprogramma stop te zetten. Beleggers verwachten nu een renteverhoging van 25 basispunten voor het einde van 2021 en een vijftig procent kans op een tweede renteverhoging dit jaar. Eind vorige week dachten ze dat de centrale bank pas in 2022 zou overgaan tot het verhogen van de beleidsrente. Deze verandering heeft de Nieuw-Zeelandse dollar gesteund. We denken dat de munt het dit jaar en volgend jaar beter zal doen dan de Amerikaanse dollar en de euro.

Veiligehavenmunten stijgen ten opzichte van de euro

Sinds 2 juli hebben de veiligehavenmunten de Japanse yen en de Zwitserse frank het goed gedaan. Ze hebben het beter gedaan dan de euro. EUR/JPY is gedaald van 131,50 tot 129,90 en EUR/CHF is gedaald van 1,0960 tot 1,0820. Waarom zijn de yen en de frank gestegen? Beleggers zijn bezorgder over de snelle verspreiding van de Covid-delta-variant. Daarnaast lag de euro ook onder druk door het verruimingsgezinde commentaar van de ECB. Zolang beleggers aandacht hebben voor de snelle verspreiding van de delta-variant doen de yen en de frank het mogelijk goed. Maar als beleggers gaan zien dat de negatieve effecten van deze variant op de economie mild zullen zijn, dan dalen deze munten waarschijnlijk weer. Daarnaast staan de Bank of Japan en de Swiss National Bank niet te springen om een sterke stijging van hun munten. De Swiss National Bank is waarschijnlijk het meest assertief om dit tegen te gaan. We denken dat de stijging van de yen en de frank tijdelijk van aard is.

Het bericht FX Weekly – Verwachtingen van hogere beleidsrente steunen de USD en de NZD verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research