Categorieën
Economie Research

FX Weekly – Verkiezingsonzekerheid steunt mogelijk de dollar

In deze publicatie: De dollar is bewegelijk tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit komt omdat het kwartje nog altijd beide kanten op kan vallen. We denken dat de Democratische kandidaat Joe Biden aan het langste…

In deze publicatie: De dollar is bewegelijk tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit komt omdat het kwartje nog altijd beide kanten op kan vallen. We denken dat de Democratische kandidaat Joe Biden aan het langste eind trekt. Maar president Trump gaat zo’n uitkomst waarschijnlijk aanvechten. Deze onzekerheid steunt mogelijk de dollar. Beleggers zijn minder optimistisch over de euro.

[Download niet gevonden]

Amerikaanse presidentsverkiezingen en de dollar

De dollar was de afgelopen dagen beweeglijk. In de dagen voor de verkiezingen steeg de dollar, omdat beleggers risico meden. Ze verkochten een deel van de posities die ze hadden. Beleggers hadden eerder euro gekocht, omdat ze dachten dat de koers verder kon stijgen. Een deel van deze posities hebben ze nu weer van de hand gedaan. De eerste verkiezingsresultaten die binnenrolden, wekten de verwachting dat Biden eenvoudig zou winnen. Als gevolg hiervan daalde de dollar. Toen duidelijk werd dat het nog geen gelopen race was en Trump nog een aanzienlijke kans had om te winnen, nam de onzekerheid toe. Hierdoor steeg de dollar. Op dit moment kan het kwartje op beide kanten vallen. We denken nog steeds dat Biden de nieuwe Amerikaanse president wordt. Echter de Democraten zijn waarschijnlijk niet in staat de meerderheid in de Senaat te behalen. Hierdoor zal het stimuleringspakket minder groot zijn. Dit pakket zal nog steeds de economische groei steunen, maar minder dan wanneer de Democraten alle door hun geplande maatregelen kunnen uitvoeren. Dit is minder positief voor de dollar. Echter als president Trump de uitkomst gaat aanvechten dan zal de onzekerheid toenemen. Hierdoor mijden beleggers opnieuw risico en stijgt de dollar iets. Kortom de dollar kan op korte termijn tijdelijk iets herstellen, maar de vooruitzichten voor de lange termijn blijven negatief.

Minder optimistisch over de euro

De beleggers zijn nu minder optimistisch over de euro. Hier is een aantal redenen voor aan te voeren. Ten eerste raast er een tweede Covid-19 storm over Europa. Meer landen hebben opnieuw lockdownmaatregelen moeten doorvoeren. Dit is negatief voor de economie. Ten tweede hebben we al een tijdje een tweede economische dip in ons scenario staan door verzwakking van de arbeidsmarkt en meer faillissementen. Door deze tweede Covid-19 golf houden beleggers nu meer rekening met een tweede dip in de economie. Tot slot gaat de ECB haar beleid mogelijk verder verruimen. De euro kan op korte termijn nog iets dalen. Als macro-economische cijfers van de eurozone zwakker zijn dan verwacht, dan nemen beleggers waarschijnlijk wat winst op de euro’s die ze al hebben gekocht. Daar komt bij dat onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen de dollar en de Japanse steun geeft, ook ten opzichte van de euro. Bij onzekerheid kopen beleggers namelijk de dollar en de yen als veiligehavenmunten. Het belangrijke steunniveau in EUR/USD is 1,1610. Zolang EUR/USD boven de 1,1328 blijft (het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde), blijft de trend positief. De vooruitzichten voor EUR/JPY zijn iets minder positief dan voor EUR/USD. Het belangrijke steunniveau in EUR/JPY ligt op 121,19. De koers kan richting dit niveau dalen, maar we denken niet veel verder. Zodra het duidelijk is wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, zal de vraag naar yen afnemen en stijgt EUR/JPY weer.

Het bericht FX Weekly – Verkiezingsonzekerheid steunt mogelijk de dollar verscheen eerst op Insights.

Source