FX Weekly – Sentiment wordt grimmiger

  • Voorlopig een einde aan de stijging in EUR/USD
  • Het Britse pond hard onderuit en het einde is nog niet in zicht
  • De Japanse yen populair en de dollar is bezig met een inhaalslag
  • De cyclische valuta’s en olievaluta’s fors lager
  • Komende weken en maanden waarschijnlijk hetzelfde beeld

[Download niet gevonden]

Beleggers worden steeds bezorgder over de negatieve effecten van het coronavirus. Als gevolg hiervan mijden beleggers risicovolle beleggingen en kopen zij veiligehavenbeleggingen. Daarnaast waren er grote bewegingen waar te nemen op de valutamarkten en op de valutaoptiemarkten.

Voorlopig een einde aan de stijging in EUR/USD

De EUR/USD steeg deze week naar het hoogste punt sinds het begin van 2019. Op maandagochtend werd tijdens de verkoopgolf van de olieprijs bijna het niveau van 1,15 gehaald. De liquiditeit op de valutamarkten op de maandagochtend is over het algemeen heel laag, waardoor de bewegingen groot kunnen zijn. Sindsdien is EUR/USD weer gedaald. We denken dat EUR/USD voorlopig het hoogste punt heeft bereikt. Want de meeste net-short posities in de euro zijn nu waarschijnlijk teruggedraaid.
Verder is de ECB vandaag overgegaan tot het verruimen van het monetair beleid. Ze liet de depositorente ongewijzigd, ze verlaagde de rente op de gerichte langer lopende herfinancieringstransacties en ze verhoogde het opkoopprogramma met 120 miljard extra tot het einde van het jaar.

Het Britse pond ging hard onderuit en het einde is nog niet in zicht

De koers van het Britse pond liet een scherpe daling zien nadat de Bank of England op 11 maart de beleidsrente met 50 basispunten verlaagde. De vergadering van Bank of England staat gepland op 26 maart, maar de centrale bank besloot eerder in actie te komen. Onze VK-econoom verwacht dat de Bank of Engeland over zal gaan tot kwantitatieve verruiming op 26 maart. We denken dat het pond verder zal dalen in de komende weken.

Japanse yen populair, en dollar bezig met inhaalslag

De Japanse yen zat in de lift. De yen is een mondiale veiligehavenvaluta. Sinds 20 februari is de yen met meer dan 7% gestegen ten opzichte van de dollar en meer met dan 3% ten opzichte van de euro. We denken dat de yen het goed blijft doen in de komende weken en maanden.
We verwachten dat de dollar bezig is met een inhaalslag. Nu de situatie op de financiële markten grimmiger wordt denken wij dat de dollar zijn rol als veilige haven weer zal claimen. Het blijft namelijk de meest liquide valuta. De eerste signalen dat de dollar met een inhaalslag bezig is, zijn al zichtbaar. Twee weken geleden en vorige week daalde de dollar op het moment dat aandelen daalden. Vorige week daalde de dollar ook, toen de Fed overging tot het verlagen van de rente. We hebben onze visie op de Fed aangepast (zie Global Daily van 10 maart in het Engels). Sinds woensdag stijgt de dollar als aandelen in de min staan. Het lijkt erop dat de beleggers nu toch meer de dollar kopen.

Cyclische valuta’s lager

De valuta’s van opkomende markten en andere cyclische valuta’s zijn in de verkoop gegaan. De volgende factoren spelen hierbij een rol. De vooruitzichten voor de mondiale groei en de wereldhandel zijn verslechterd. Daarnaast is het beleggerssentiment verslechterd. Tot slot hebben deze valuta’s vaak een lage liquiditeit. In tijden van stress zorgen deze factoren voor een daling in deze munten. De Braziliaanse munt is dit jaar bijvoorbeeld sterk gedaald. Eerst door factoren die te maken hadden met het land zelf en recentelijk door de bovengenoemde factoren. De Braziliaanse centrale bank probeert de daling van de munt iets te dempen. De Chinese yuan is het meest stabiel, omdat China de coronasituatie onder controle lijkt te hebben. Wij voorzien meer zwakte in de cyclische valuta’s. De Chinese yuan zal waarschijnlijk veerkrachtig blijven.

Olievaluta’s fors lager

De valuta’s van olie-exporterende landen lieten een scherpe daling zien. De Russische roebel, Colombiaanse peso en de Noorweegse kroon daalden tussen 6 tot 9% deze week. De scherpe daling van de olieprijs is de voornaamste reden hiervoor. Deze valuta’s zullen de grillen van de olieprijs blijven volgen. Daarnaast zijn ze kwetsbaar om dezelfde redenen als de cyclische valuta’s.

Het bericht FX Weekly – Sentiment wordt grimmiger verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research