FX Weekly – Paniek op de oliemarkt werkt door op de valutamarkten

In deze publicatie: Paniek op de oliemarkt werkt door op de valutamarkten. Valuta’s van olie-exporterende landen daalden. Op korte termijn verwachten wij nog meer zwakte in deze valuta’s. Maar na deze verkoopgolf moet het beter gaan, vooral voor de Noorse kroon. De Amerikaanse dollar profiteert omdat beleggers risico mijden.

[Download niet gevonden]

De valutamarkten hebben last van paniek op de oliemarkten

Deze week stond vooral in het teken van de grote daling van de olieprijzen. Er was paniek op de oliemarkt omdat niemand een vat ruwe olie geleverd wilde krijgen uit een futurescontract voor mei. Daar komt bij dat het heel moeilijk is om ruwe olie ergens op te slaan. Hierdoor noteerde een vat Amerikaanse ruwe olie (WTI) op dinsdag zelfs -40 dollar per vat. Dus de partij die op dat moment olie afnam, kreeg zelfs veel geld toe. Het volgende WTI futurescontract heeft nog een positieve prijs. Maar ook de olieprijs voor dit futurescontract is gedaald. Daarnaast is de prijs voor Brentolie gedaald. De angst dat bij het aflopen van het junicontract opnieuw negatieve prijzen op de borden kunnen verschijnen, zorgde voor extra prijsdruk. De paniek op de oliemarkt was ook te voelen op de valutamarkten. Beleggers zijn somberder over landen die olie exporteren, zoals bijvoorbeeld Saudi-Arabië, Rusland, Noorwegen, Canada, Colombia, Mexico en Brazilië. De meeste van deze landen zijn deels of voor een groot deel afhankelijk van de olie- en gasinkomsten. De munten van deze landen hebben het ook zwaar te verduren gehad. De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie staat nu 75% lager dan op 6 maart. De meeste valuta’s van olie-exporterende landen zijn tussen de 10 en 18% gedaald.

Wat zijn de vooruitzichten op de korte termijn voor de koersen van deze valuta’s ten opzichte van de dollar? We verwachten dat deze valuta’s op korte termijn nog verder dalen. Daarvoor hebben we een aantal redenen.

Ten eerste voorzien we dat beleggers nog een tijdje risico mijden. Hierdoor doet de dollar het relatief goed ten opzichte van een mandje van valuta’s, waaronder ook de ‘olievaluta’s’.

Ten tweede zullen oliemarkten voorlopig nog onrustig zijn. Hierdoor mijden beleggers deze valuta’s waarschijnlijk ook. We denken dat de Noorse kroon versus de euro dit kwartaal nog daalt. Onze raming voor eind tweede kwartaal van EUR/NOK is 12,0. De Noorse kroon heeft over het algemeen een stevige basis. Noorwegen heeft een groot oliefonds en de schulden zijn relatief laag. Met andere woorden, we denken dat de vooruitzichten voor de Noorse kroon na deze verkoopgolf veel beter zijn.

De paniek op de oliemarkt zorgde ook voor een verslechtering van het sentiment op de valutamarkten. Dit steunde de Amerikaanse dollar. De koers van EUR/USD is gedaald onder het steunniveau van 1,08. Dit is het gevolg van inkoopmanagersindices van de eurozone, die zwakker zijn dan verwacht. Daarnaast overleggen de leiders van de Europese Unie vandaag over het economisch herstelplan. We denken niet dat er vandaag overeenstemming komt over hoe het EU Herstelfonds eruit gaat zien. Het plan moet nog verder worden uitgewerkt en er is onenigheid tussen de verschillende landen. We verwachten dat EUR/USD zal dalen richting 1,05 dit kwartaal.

Het bericht FX Weekly – Paniek op de oliemarkt werkt door op de valutamarkten verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: