FX Weekly – Oliegerelateerde valuta’s lager

In deze publicatie: De recente daling van de olieprijs heeft negatief doorgewerkt op oliegerelateerde valuta’s. We denken dat de zwakte in de Noorse kroon en Canadese dollar tijdelijk van aard is.

[Download niet gevonden]

Introductie

De ontwikkeling van de olieprijs heeft invloed op de valuta’s van olie-uitvoerende landen. Voorbeelden zijn de Noorse kroon en de Canadese dollar. Dit jaar is de olieprijs flink gestegen. Dat was een steun in de rug voor deze valuta’s. Maar sinds eind vorige week schommelt de olieprijs sterk. De belangrijkste reden hiervoor is de onzekerheid over of er meer olie op de markt zal komen of niet. De leden van OPEC + zijn het hier niet over eens. Eind vorige week steeg de olieprijs nog, maar sinds dinsdag is deze fors gedaald. Wat is het effect op de Noorse kroon en de Canadese dollar?

De Noorse kroon en de Canadese dollar zijn gedaald door de lagere olieprijs

De Noorse kroon en de Canadese dollar zijn deze week gedaald. Ze hebben het slechter gedaan dan de andere belangrijke valuta’s. Dit komt voornamelijk door de daling in de olieprijs. Maar ook de sterkere dollar heeft hieraan bijgedragen. De sterkere dollar vertaalt zich namelijk ook in een lagere EUR/USD. De koers is inmiddels gedaald tot 1,18.

Zijn de vooruitzichten voor de Noorse kroon en de Canadese dollar nu verslechterd? Nee. We zijn van mening dat de vooruitzichten voor beide munten nog steeds goed zijn. We beginnen met de Noorse kroon. De Noorse economie ligt er goed bij en heeft een sterke basis. Daarnaast is de kroon nog steeds ondergewaardeerd als we koopkrachtpariteit in ogenschouw nemen. Tot slot gaat de Noorse centrale bank waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2021 over tot het verhogen van de beleidsrente. Dit is veel sneller dan de Fed en de ECB. Met andere woorden deze factoren zouden moeten zorgen voor een stijging van de kroon.

De vooruitzichten voor de Canadese dollar zijn ook goed. De economie profiteert van de sterke opleving in de VS. Daarnaast verwachten we dat de Bank of Canada de beleidsrente in de tweede helft van 2022 gaat verhogen. Dit is ook beduidend sneller dan de Fed en de ECB. Daarom denken we dat de Canadese dollar na een korte dip weer gaat stijgen.

Alles bij elkaar genomen denken we dat de lagere olieprijs maar tijdelijk negatief doorwerkt op beide munten. En dat deze lagere koersen mogelijk aantrekkelijk zijn om zich te positioneren voor als ze later in het jaar en volgend jaar weer gaan stijgen.

Het bericht FX Weekly – Oliegerelateerde valuta’s lager verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research