FX Weekly – Nog geen renteverhoging in Nieuw-Zeeland

In deze publicatie: Alle aandacht op de financiële markten gaat uit naar Jackson Hole. Nog geen renteverhoging in Nieuw-Zeeland. De Noorse centrale bank hint op een renteverhoging in september.

[Download niet gevonden]

Alle ogen gericht op symposium van centrale banken in Jackson Hole

De opmars van de Amerikaanse dollar ging nog even door deze week. EUR/USD daalde onder het niveau van 1,17. EUR/USD zou richting de 1,16-1,1615 kunnen dalen. Er waren drie belangrijke factoren die de dollar steunden. Ten eerste zijn beleggers nerveus over de snelle verspreiding van de Covid-Delta-variant. Ten tweede is het beleggerssentiment verslechterd door de situatie in Afghanistan en hebben beleggers veiligehavenmunten gekocht. Ten derde houden beleggers rekening met een minder verruimend monetair beleid. Normaal gesproken hebben beleggers vooral aandacht voor het monetair beleid als het beleggerssentiment optimistisch is. Maar als dit sentiment juist negatief is, of als beleggers nerveus zijn, dan kopen zij veiligehavenmunten, zoals de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank, en verkopen zij de andere valuta’s. Ondanks het verslechterde beleggerssentiment hebben beleggers op dit moment ook aandacht voor minder verruimend beleid van de Fed. Dit is ongebruikelijk. Beide ontwikkelingen zijn op dit moment positief voor de dollar.

De notulen van de Fed lieten zien dat tapering dit jaar steeds waarschijnlijker wordt. Nu zijn alle ogen gericht op het symposium van centrale banken in Jackson Hole. In de voorgaande jaren kwam het regelmatig voor dat de Fed op dit symposium duidelijke hints gaf over de richting van het monetair beeld. In reactie hierop lieten de financiële markten grote uitslagen zien. Nu zijn beleggers benieuwd naar signalen van Fed Voorzitter Powell over het besluit om te taperen. Als dat snel komt, dan kan de dollar nog even doorstijgen. Maar een mogelijke renteverhoging voor eind 2022 is al voor een deel in de wisselkoers van de dollar verwerkt. Als blijkt dat dit te vroeg is, dan kan de dollar weer dalen.

Nog geen renteverhoging in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse dollar daalde aanzienlijk deze week. Dit kwam vooral door de nieuwe maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van Covid-infecties tegen te gaan. Daarnaast was er het besluit van de centrale bank om toch nog even te wachten met het verhogen van de rente. De centrale bank wil eerst de effecten van de Covid-maatregelen op de economie afwachten. We denken dat het uitstel is en geen afstel. Beleggers daarentegen houden nu nog rekening met de kans dat de rente dit jaar anderhalf keer verhoogd kan worden in plaats van de drie renteverhogingen waar men vorige week nog van uitging.

Noorse centrale bank hint op een renteverhoging in september

De Noorse centrale bank liet haar beleid ongewijzigd. Wel gaf ze aan dat zij de beleidsrente mogelijk volgende maand verhoogt. Dit gaf echter geen steun aan de Noorse kroon. Dit komt doordat beleggers al rekenden op een renteverhoging in september. Daarnaast is het beleggerssentiment verslechterd en de olieprijs gedaald, wat negatief uitwerkt op de kroon. We blijven positief over de vooruitzichten van de kroon mede door de sterke basis van de economie en het feit dat de kroon nog aanzienlijk ondergewaardeerd is.

Het bericht FX Weekly – Nog geen renteverhoging in Nieuw-Zeeland verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research