FX Weekly – Nieuw-Zeeland slaat nieuwe weg in, Australië wacht nog

In deze publicatie: De centrale bank van Australië blijft verruimingsgezind. Dit in tegenstelling tot de centrale bank van Nieuw-Zeeland. We stellen onze ramingen van de Nieuw-Zeelandse dollar naar boven bij. De Amerikaanse dollar is dichtbij een belangrijk steunniveau.

[Download niet gevonden]

De centrale bank van Australië verhoogt de rente waarschijnlijk na de Fed

Deze week kwam de centrale bank van Australië bijeen. Ze besloot de beleidsrente en het driejaars yield target ongewijzigd te laten op 0,1%. Dit was zoals verwacht. In de begeleidende verklaring staat dat de economie sneller herstelt dan verwacht en ook dat het werkeloosheidscijfer sneller daalt. Maar de inflatie en de loongroei blijven achter. Ze is bereid de beleidsrente ongewijzigd te laten totdat de inflatie een tijd in de 2-3% band zit. Hiervoor is een krappe arbeidsmarkt nodig die zorgt voor een veel hogere loongroei dan nu het geval is. De centrale bank denkt dat dit op zijn vroegst 2024 is. Dus de centrale bank blijft verruimingsgezind. De koers van de Australische dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar beweegt al een tijd in de bandbreedte van 0,76-0,79. De Australische dollar heeft amper geprofiteerd van een lagere Amerikaanse dollar. Dit komt voornamelijk door de verruimingsgezinde centrale bank van Australië en een relatief stabiel renteverschil tussen tienjaars Australische en Amerikaanse staatsobligaties. We denken dat de Australische dollar een gematigde daling laat zien ten opzichte van de Amerikaanse dollar, omdat we denken dat de Fed eerder de rente gaat verhogen. De Australische dollar doet het waarschijnlijk wel goed ten opzichte van de euro, want we denken dat de ECB nog later overgaat tot het verhogen van de rente dan de centrale bank van Australië.

Nieuwe ramingen voor de Nieuw-Zeelandse dollar

Vorige week liet ook de centrale bank van Nieuw Zeeland haar beleid ongewijzigd. De beleidsrente staat op 0,25%. In een begeleidende verklaring werd aangegeven dat de beleidsrente niet wordt verhoogd totdat er vertrouwen is dat de inflatie duurzaam dichtbij 2% zit en dat de werkgelegenheid op het maximaal duurzaam niveau is. Naast de verklaring publiceerde de centrale bank ook prognoses voor de beleidsrente. Deze prognoses lieten zien dat de beleidsrente mogelijk in de tweede helft van 2022 wordt verhoogd. Verder lijkt rekening te worden gehouden met een totaal van 125 basispunten aan renteverhogingen tot het einde van 2023. Dus het is waarschijnlijk dat de centrale bank van Nieuw Zeeland eerder dan de Fed en ruim voor de ECB de rente gaat verhogen. We hebben onze ramingen voor de Nieuw-Zeelandse dollar naar boven bijgesteld.

Amerikaanse dollar is dichtbij belangrijk steunniveau

De Amerikaanse dollar is al een tijdje zwak. EUR/USD staat dichtbij het hoogste punt van dit jaar. De dollarindex staat net boven het niveau van 90. Beleggers zijn geneigd Amerikaanse dollars te verkopen als deze herstelt. Speculanten hebben al euro’s en Britse ponden gekocht. Maar ze zijn relatief neutraal in Amerikaanse dollars. Deze week worden belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers gepubliceerd. Mochten deze zwakker zijn dan verwacht dan verkopen beleggers mogelijk opnieuw Amerikaanse dollars. Beter dan verwachte cijfers zouden steun moeten geven aan de dollar. Maar er is meer positief nieuws nodig om de trend in de Amerikaanse dollar te draaien naar positief.

Het bericht FX Weekly – Nieuw-Zeeland slaat nieuwe weg in, Australië wacht nog verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research