Categorieën
Economie Research

FX Weekly – Lager en lager

In deze publicatie: Aandelen hoger en de Amerikaanse dollar lager. Euro sterker ten opzichte van dollar, maar geen brede eurosterkte. De komende weken brengen we geen FX weekly rapporten uit. Daarvoor in de plaats…

In deze publicatie: Aandelen hoger en de Amerikaanse dollar lager. Euro sterker ten opzichte van dollar, maar geen brede eurosterkte. De komende weken brengen we geen FX weekly rapporten uit. Daarvoor in de plaats publiceren we FX outlook rapporten.

[Download niet gevonden]

Aandelen hoger en de Amerikaanse dollar lager

Dit jaar heeft de dollar zich als een ‘veilige haven’ gedragen. Beleggers kochten massaal dollars tijdens de paniek in maart. Ze verkochten de Amerikaanse valuta weer toen ze weer optimistischer gestemd waren. De dollarindex staat nu meer dan 10% lager dan het hoogste punt in maart en ongeveer 4,5% lager dan het begin van dit jaar. Deze week is de dollarindex onder het steunniveau van 92 gezakt.

Waarom verkopen beleggers de dollar? Om te beginnen is de dollar niet aantrekkelijk door de aanzienlijke monetaire verruiming door de Fed. Daar komt bij dat de rente gecorrigeerd voor inflatie negatief is. Dit komt deels door het beleid van de Fed en deels door inflatieverwachtingen in de VS. Dan zijn we er nog niet. Door de maatregelen die de Fed dit jaar genomen heeft en nieuws over de vaccins, zijn veel beleggers positiever geworden over de toekomst. Hierdoor zijn ze minder geneigd om te beleggen in de dollar als veilige haven. Tot slot zijn beleggers bezorgd over de mogelijke negatieve effecten van een groot begrotingstekort en de aanzienlijk monetaire verruiming in de VS. Een Biden-regering zal de economie stimuleren via hogere overheidsuitgaven. Als de Democratische kandidaten in Georgia op 5 januari ook de twee senaatzetels weten te binnen te slepen dan wordt deze overheidssteun waarschijnlijk nog omvangrijker. Op korte termijn kan de dollar iets herstellen als het sentiment omslaat of als het aandachtsgebied verschuift naar andere valuta’s. We verwachten een algehele daling van de dollar in 2021.

Euro sterker ten opzichte van dollar, maar geen brede eurosterkte

EUR/USD is gestegen boven het niveau van 1,19. Het lijkt erop dat de euro sterk is. Als de euro in algemene zin sterk zou zijn, dan zou de koers ook ten opzichte van andere valuta’s stijgen. Maar dit is niet het geval. De euro profiteert vooral van een lagere dollar. De euro is zelfs verzwakt ten opzichte van een groot aantal andere valuta’s. Dat geldt alleen niet ten opzichte van de Japanse yen en de Zwitserse frank, die ook een functie als ‘veilige haven’ hebben.

Waarom is de euro niet zo sterk ten opzichte van veel andere valuta’s? Ten eerste komt de economie van de eurozone in het vierde kwartaal in een ‘dubbele dip’ terecht. Dat houdt verband met het feit dat de eurozone nu midden in de tweede golf zit van covid-19 besmettingen. Verder zijn de EU-regeringsleiders het niet eens over het EU-budget. De eerste uitbetalingen onder het Europese Herstelfonds aan lidstaten worden door de Europese Commissie verwacht in de tweede helft van 2021. Indien regeringsleiders geen akkoord bereiken voor het eind van het jaar, kan het Herstelfonds verdere vertraging oplopen. Dit kan negatief doorwerken op de euro. We verwachten echter wel dat ze er op een gegeven moment uitkomen. Er staat namelijk voor alle partijen te veel op het spel. Onze ramingen voor EUR/USD voor eind 2020 en eind 2021 zijn respectievelijk 1,18 en 1,25.

Het bericht FX Weekly – Lager en lager verscheen eerst op Insights.

Source