FX Weekly – Kan de dollar herstellen?

In deze publicatie: Minder negatieve Amerikaanse reële rente steunt de dollar. Op korte termijn kan de dollar verder herstellen. Maar de voorzichten op langere termijn blijven negatief.

[Download niet gevonden]

Minder negatieve Amerikaanse reële rente steunt de dollar

Een daling in reële rente is vaak een belangrijke reden voor een daling van een munt. Dit geldt ook voor de Amerikaanse dollar. Reële rente is de nominale rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen. Van half juni tot 6 augustus is de tienjaars reële rente negatiever geworden. Dit komt doordat de inflatieverwachtingen in de VS toenamen, terwijl de rente op Amerikaans staatspapier iets daalde. Als gevolg daarvan daalde de dollar tegen een mandje van valuta’s. Ook de euro en het Britse pond profiteerden van de lagere dollar. EUR/USD steeg een aantal keer boven het niveau van 1,19 en het pond naderde het belangrijke niveau van 1,32. Dus beleggers verkochten de dollar niet alleen omdat ze deze niet nodig hadden als veiligehavenmunt, maar ook omdat de Amerikaanse reële rente negatiever werd. In onze FX Weekly vorige week gaven we aan dat de daling van de reële rente niet eeuwig door kan gaan. Sinds 6 augustus is de dynamiek inderdaad veranderd. De reële rente werd minder negatief, omdat de rente op staatsobligatie toenam, terwijl de inflatieverwachtingen ongeveer gelijk bleven.

Zit herstel van de dollar in het verschiet?

Kan de dollar verder herstellen? Dit is wel onze verwachting op de korte termijn. Er zijn verschillende factoren aan te voeren die ervoor kunnen zorgen dat de dollar een groter herstel kan laten zien. Ten eerste kunnen beleggers bezorgd worden dat de koersstijging van aandelen en andere risicovollere beleggingen te snel is gegaan. Ten tweede worden de kortetermijnvooruitzichten voor de dollar minder negatief als de dollarindex boven het niveau van 94 stijgt. Ten derde kunnen  beleggers van het ene op het andere moment minder optimistisch worden over de euro als de economische cijfers van de eurozone tegenvallen. Ook kunnen beleggers vraagtekens gaan zetten bij de houdbaarheid van de stijging van het Britse pond, aangezien de brexitonzekerheid er nog steeds is. De speculatieve net-long posities op de euro staan recordhoog. De kans op winstneming is aanzienlijk. Ten vierde is de vakantieperiode bijna voorbij. De liquiditeit op de valutamarkten neemt geleidelijke weer toe. Hierdoor kan het gedrag van beleggers veranderen. Toen de vakantieperiode begon, lagen de koersen op heel andere niveaus. Bijvoorbeeld EUR/USD stond begin juli nog op 1,12 en GBP/USD op 1,25. Dit kan tot winstnemingen leiden. Tot slot kunnen macro-economische cijfers tegenvallen en kunnen beleggers ongerust worden over een mogelijke nieuwe strikte lockdown, wat waarschijnlijk leidt tot winstneming op open posities. Alles bij elkaar genomen denken wij dat de dollar op korte termijn kan herstellen. Maar de vooruitzichten op langere termijn veranderen niet. Die blijven negatief. Dus een herstel van de dollar is een kans om te positioneren voor dollarzwakte later in het jaar en voor volgend jaar.

Het bericht FX Weekly – Kan de dollar herstellen? verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Economie, Research