FX Weekly – Hogere langetermijnrentes stuwen de dollar omhoog

In this publication: Hogere langetermijnrentes stuwen de Amerikaanse dollar omhoog. Het Britse pond is duur ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Volgende week is er geen FX Weeky.

[Download niet gevonden]

Hogere Amerikaanse langetermijnrentes stuwen de Amerikaanse dollar omhoog

De Amerikaanse dollar heeft weer een comeback gemaakt. De rente op Amerikaans tienjaar staatspapier is gestegen. Dit komt voornamelijk door de stijging in olieprijzen. Daarnaast zijn de Amerikaanse rentes gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen ook gestegen. Hierdoor is de dollar in waarde toegenomen. Dit vertaalt zich in een hogere dollarindex en een daling in EUR/USD en goudprijzen.

De vraag is nu hoe de Fed gaat reageren op een stijging van de (markt)rentes. De Fed is waarschijnlijk comfortabel als inflatieverwachtingen toenemen. Maar we denken niet dat de Fed hierdoor de beleidsrente sneller zal verhogen dan wij in ons basisscenario aannemen. We verwachten dat de Fed de beleidsrente niet voor 2023 zal verhogen. We denken dat Amerikaanse rentes gecorrigeerd voor inflatie iets kunnen stijgen. Bij een snellere stijging als gevolg van verwachtingen dat de beleidsrente mogelijk eerder zal worden verhoogd, zal de Fed waarschijnlijk aangeven dat dit niet gewenst is. Een gematigde stijging van de rente gecorrigeerd voor inflatie is positief voor de dollar net als een sterke groei van de economie in de VS. Daarnaast denken we dat de Fed minder lang verruimingsgezind blijft dan andere centrale banken. Dit is ook positief voor de dollar. Door dit alles verwachten we een stijging van de dollar dit jaar en volgend jaar.

Op de korte termijn denken we dat de dollarindex weer terug op weg is naar het piekniveau van dit jaar (bereikt op 5 februari) en dat EUR/USD het steunniveau van 1,1950 gaat testen. Onze raming voor het einde van het eerste kwartaal staat op 1,20 en voor het einde van 2021 op 1,15.

Het Britse pond is duur ten opzichte van de Amerikaanse dollar

Het Britse pond heeft het wederom goed gedaan deze week. Het heeft het zelfs beter gedaan dan de Amerikaanse dollar. In het begin van de week kwam GBP/USD in de buurt van het psychologische niveau van 1,40. GBP/USD steeg naar 1,3952. Beleggers zijn optimistisch dat de Britse regering volgende week gaat aangeven wanneer mogelijk de lockdown-maatregelen afgebouwd kunnen worden. Later in de week daalde GBP/USD voornamelijk doordat de dollar in waarde steeg. We zijn van mening dat het Britse pond duur is ten opzichte van de dollar. Daarnaast denken we dat het Britse pond ook weinig opwaarts potentieel heeft ten opzichte van de euro.

Op een gegeven moment gaan factoren zoals hoe de economie er voorstaat na brexit, corona en lockdown ook een invloed hebben op het pond. Daarnaast kan de centrale bank haar monetair beleid nog verder verruimen. Tot slot denken we dat de vaccinatievoorsprong van het VK gaat afnemen. Hierdoor kunnen beleggers minder optimistisch worden over de vooruitzichten van het pond.

 

Het bericht FX Weekly – Hogere langetermijnrentes stuwen de dollar omhoog verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: Economie, Research