FX Weekly – Het Britse pond daalt door brexitonzekerheid

In this publication: Het Britse pond daalt door brexitonzekerheid. EUR/USD heeft een belangrijk steunniveau getest. We verwachten een daling in de koers van EUR/USD op korte termijn.

[Download niet gevonden]

Onzekerheid over de brexit…

Het Britse pond was deze week de zwakste onder de belangrijkste valuta’s. Beleggers hebben weer aandacht voor brexitonderhandelingen. En deze verlopen stroef. Op dit moment staan het VK en de EU lijnrecht tegenover elkaar. Maar we kennen deze situatie van vorig jaar en toen was er een maand later toch een brexitovereenkomst. Onze VK-econoom denkt dat het nu weer zo gaat. Boris Johnson is pragmatisch ingesteld. We denken dat hij toch de voorkeur geeft aan een handelsovereenkomst met de EU.

…en berichten die elkaar tegenspreken…

De onderhandelaars proberen een overeenkomst te presenteren op de EU-top van 15 en 16 oktober. Dit is kort dag. De berichten kunnen elkaar komende weken flink tegenspreken. Dat zou beleggers continu op het verkeerde been zetten. Het belangrijkste is of beide partijen bereid zijn om tot een handelsovereenkomst te komen. Wat betekent dit allemaal voor het Britse pond?

…zorgen voor daling van het Britse pond

We denken dat op korte termijn het pond verder daalt. Dit zolang er geen zicht is op een overeenkomst. Daarnaast zorgen zwakke macro-economische cijfers uit het VK waarschijnlijk ook voor een daling in de koers. Vanaf het moment dat een handelsverdrag binnen bereik is, herstelt het pond zich. Het pond daalt mogelijk richting de 1,25 ten opzichte van de dollar. Maar dan is het wel van belang dat beleggers ook weer bereid zijn dollars te kopen. We denken dat het pond minder verzwakt ten opzichte van de euro. Dit is omdat we ook een daling van de euro verwachten (zie meer hieronder).

EUR/USD daalt naar steunniveau

Vorig week steeg de koers van EUR/USD nog naar 1,20. Deze week daalde de koers van EUR/USD weer tot 1,1750. Als de koers tijdelijk daalt, triggert dat beleggers om dollars te kopen met hun euro’s. Want de trend op langere termijn in EUR/USD is positief. Beleggers kopen graag dollars bij een koersverhouding van 1,1700 tot 1,1750. Ze hopen namelijk dat meer beleggers dit doen, waardoor de koers weer stijgt. Deze koersverhouding is daarom een ‘steunniveau.’ Dit is wat gisteren gebeurde. De vraag is: hoever gaat de koers nu weer stijgen?

We verwachten een daling van EUR/USD

We denken dat de stijging snel stopt en dat de EUR/USD weer daalt. Hiervoor zijn de volgende redenen aan te voeren.

  • Ten eerste hebben veel beleggers de euro al gekocht. Er zijn nieuwe beleggers nodig om de koers tot nieuwe hoogte te laten stijgen. Zijn die er voldoende?
  • Ten tweede heeft de ECB laten merken dat de waarde van de euro wel degelijk belangrijk is. Blijft de euro sterk, of stijgt de euro verder? Dan verruimt de ECB mogelijk verder haar monetaire beleid. Vandaag zei de ECB dat ze de koers van de euro in de gaten houdt. Een sterke euro zorgt namelijk voor lagere inflatie. De ECB heeft als taak de prijs zo stabiel mogelijk te houden. We verwachten dat de ECB het bedrag voor het pandemie-noodaankoopprogramma (pandemic emergency purchase programme – PEPP) verhoogt met EUR 500 miljard voor het einde van het jaar. Dit heeft waarschijnlijk een neerwaarts effect op de euro.
  • Ten derde verwachten we zwakkere macro-economische cijfers uit de eurozone. We hebben in ons basisscenario een economische dubbele dip in de economie in het vierde kwartaal van 2020/eerste kwartaal van 2021. We denken dat veel beleggers hier nog geen rekening mee houden.
  • Ten vierde verwachten onze obligatiespecialisten dat het verschil in rente tussen Duitse staatsobligaties en obligaties van de periferie toeneemt. Dit komt doordat beleggers waarschijnlijk minder vraag hebben naar deze obligaties van de periferie.
  • Tot slot denken we dat beleggers weer wat dollars gaan kopen. Dit kan het gevolg zijn van veiligehavenvraag of dat Amerikaanse macro-economische cijfers beter zijn dan verwacht. We denken nog steeds dat de koers van EUR/USD kan dalen richting 1,15 in de komende weken.

Het bericht FX Weekly – Het Britse pond daalt door brexitonzekerheid verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: Economie, Research