FX Weekly – Het achtbaanritje van de Nieuw-Zeelandse dollar in Covid-19-tijd

In deze publicatie: In Nieuw Zeeland heeft Labour de absolute meerderheid behaald bij de parlementaire verkiezingen. De Nieuw-Zeelandse economie heeft klappen opgelopen door Covid-19, maar minder dan de eurozone. We verwachten een stijging van de koers van de Nieuw-Zeelandse dollar volgend jaar. Nieuwe ramingen voor USD/CNY.

[Download niet gevonden]

Labour heeft een absolute meerderheid behaald bij de parlementsverkiezingen in Nieuw Zeeland

De Labour partij van Jacinda Ardern heeft een grote overwinning behaald bij de verkiezingen. Ze heeft nu een absolute meerderheid in het parlement. Dit is de eerste keer sinds 1996 toen het huidige systeem werd ingevoerd. Kortom, ze is heel populair. Dit komt door haar daadkrachtige aanpak van de coronacrisis en van andere crises. Het aantal bevestigde en mogelijke covid-19 besmettingen is amper gestegen dit jaar. Op 21 oktober stond de teller op 1.912. Maar 56 hiervan zijn actief. Over de laatste 24 uur zijn er 25 nieuwe gevallen bij gekomen (deze zijn al meegenomen in het cijfer van 1.912). Op dit moment raast de tweede golf van covid-19 over veel landen. De meeste landen nemen maatregelen om verspreiding te voorkomen en zouden ervan dromen om zo weinig besmettingen te hebben. Hoe komt het dat Nieuw Zeeland zo weinig besmettingen heeft? De overheid heeft de coronacrisis daadkrachtig aangepakt. Daarnaast wordt Nieuw Zeeland omringd door water. Dat is in de huidige situatie zeker een voordeel.

Hoe heeft de economie het gedaan?

Nieuw Zeeland heeft een open economie. De belangrijkste afzetgebieden zijn China (22% van de uitvoer), Australië (15%) en de VS (11%). In het tweede kwartaal liet de economie een krimp van 10% zien. Dit kwam doordat bestedingen door particulieren een grote daling lieten zien. Hierdoor was de invoer ook aanzienlijk lager. De overheid en de centrale bank hebben de economie gesteund. De overheid heeft een stimuleringspakket gelanceerd. De centrale bank heeft een groot opkoopprogramma. Daarnaast heeft de centrale bank de beleidsrente verlaagd naar 0,25%. Vorige week gaf de centrale bank zelfs aan dat de beleidsrente tot onder nul kan dalen. Ondanks het beperkte aantal covid-19 besmettingen laat de economie mogelijk een krimp van 5% zien over geheel 2020. Dit is iets slechter dan de economie van Australië, ongeveer in lijn met de Amerikaanse economie, maar beter dan de economie van de eurozone.

Een achtbaan gevolgd door positieve vooruitzichten voor de Nieuw-Zeelandse dollar

De Nieuw-Zeelandse dollar heeft dit jaar in een achtbaan gezeten. Van januari tot 20 maart daalde de wisselkoers ten opzichte van de dollar met 19%. Sinds de maatregelen van de Fed de financiële markten hebben gestabiliseerd, is de Nieuw-Zeelandse dollar gestegen. Dit komt doordat beleggers weer interesse hebben gekregen in andere munten dan de Amerikaanse dollar. De Nieuw-Zeelandse dollar is namelijk een cyclische munt. De vooruitzichten voor de wereldeconomie en wereldhandel hebben een grote invloed op de wisselkoers. Daarnaast voert het veel grondstoffen uit, dus ontwikkelingen in grondstofmarkten zijn belangrijk. Tot slot is het algehele beleggerssentiment van belang. Meer optimisme onder beleggers zorgt vaak voor meer vraag naar munten zoals de Nieuw-Zeelandse dollar.

Wat verwachten wij op korte termijn voor deze munt? We denken dat als Biden de Amerikaanse verkiezingen wint de Amerikaanse dollar tijdelijk stijgt (zie onze FX Weekly van vorige week). Hierdoor daalt de Nieuw-Zeelandse dollar. Maar volgend jaar zijn de vooruitzichten voor de munt aanzienlijk beter. We verwachten dan een stijging van de koers van de Nieuw-Zeelandse dollar. Ten eerste daalt de Amerikaanse rente gecorrigeerd voor inflatie mogelijk verder.  Dit zorgt dan voor een daling in de Amerikaanse dollar. De Nieuw-Zeelandse dollar profiteert hier dus van. Ten tweede lijkt de economie in China het goed te blijven doen. China is een belangrijke afzetmarkt voor Nieuw-Zeeland. Ten derde houden beleggers al rekening met een negatieve beleidsrente volgend jaar. Wij zijn er nog niet van overtuigd dat dit gebeurt. En mocht het er wel van komen, dat zit dit al in de koers verdisconteerd. Tot slot denken wij dat de overheid daadkrachtig blijft optreden tegen covid-19 en meer steun verleent aan de economie. Dit draagt mogelijk bij aan een verbetering van het beleggerssentiment richting Nieuw-Zeeland.

Nieuwe ramingen USD/CNY

Sinds juni is de Chinese yuan in een rap tempo gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De koers van de yuan staat nu 7% hoger dan begin juni. Er zijn belangrijke redenen hiervoor aan te voeren. De Amerikaanse dollar is gedaald. Daarnaast heeft de Chinese economie het relatief goed gedaan en lijkt China controle te hebben over de covid-19 crisis (zie de Engelstalige China Watch – Virus containment key to strong recovery). China heeft wel te maken met wat hernieuwde uitbraken, maar die zijn zowel in relatieve als in absolute aantallen gemeten beperkt gebleven. Daar komt bij dat beleggers denken dat de Democratische kandidaat Biden de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen. Ze denken dat door hem de handelsbetrekkingen tussen China en de VS verbeteren.

Op korte termijn kan de yuan nog iets stijgen maar niet veel. Beleggers testen momenteel tot hoever de Chinese autoriteiten een yuanstijging tolereren. De autoriteiten hebben al maatregelen genomen om de opmars van de yuan af te stoppen. Mocht de yuan toch te ver stijgen, dan komt er waarschijnlijk een verdere aanscherping van de maatregelen. Daarnaast zijn we iets voorzichtiger dan de markt over de vooruitzichten van de handelsbetrekkingen tussen de VS en China als Biden wint.  We denken ook dat beleggers winst nemen op de door hen gekochte yuans als Biden inderdaad wint. We hebben onze ramingen voor de yuan wat verhoogd en de dollar verlaagd. Dit is een weerspiegeling van de factoren die we net genoemd hebben. Onze nieuwe eindejaarsraming voor USD/CNY is nu 6,75 (was 7,0). We laten onze raming voor USD/CNY eind 2021 staan op 7,0.

 

Het bericht FX Weekly – Het achtbaanritje van de Nieuw-Zeelandse dollar in Covid-19-tijd verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: Economie, Research