Categorieën
Economie Research

FX Weekly – EUR/USD ligt op koers voor een daling naar 1,15

In deze publicatie: Beleggers houden nu meer rekening met risico’s dan een paar weken geleden. Ze hebben de euro en het Britse pond verkocht en de dollar en de Japanse yen gekocht. De…

In deze publicatie: Beleggers houden nu meer rekening met risico’s dan een paar weken geleden. Ze hebben de euro en het Britse pond verkocht en de dollar en de Japanse yen gekocht. De dollar herstelt zich mogelijk nog verder. Maar meer onzekerheid rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zwakkere Amerikaanse macro-economische cijfers kunnen roet in het eten gooien. EUR/USD ligt op koers voor een daling naar 1,15.

[Download niet gevonden]

Beleggers hebben nu meer oog voor risico’s

Een paar weken geleden waren beleggers positief over de vooruitzichten van aandelenmarkten en de economie. Er was hoop dat er snel een vaccin zou zijn. De vooruitzichten voor de dollar waren toen uiterst negatief. Maar beleggers zijn voorzichtiger geworden. Ze hebben nu meer oog voor de mogelijke risico’s voor de economie en voor de financiële markten. Waarom is de stemming op de financiële markten veranderd? Om te beginnen waren de macro-economische zwak. Dit is vooral het geval voor de eurozone. Deze week viel de inkoopmanagersindex van de dienstensector tegen. Maar ook de composite viel tegen. Dat is de index van de industrie en de dienstensector samen. Daar komt bij dat de onzekerheid rondom brexit is toegenomen. De handelsonderhandelingen tussen het VK en de EU zitten muurvast. Wij denken echter dat het VK en EU nog steeds tot een handelsovereenkomst kunnen komen. Verder is het aantal covid-19 besmettingen in een rap tempo gestegen. Beleggers zijn bezorgd dat er nieuwe mogelijk lockdowns aankomen. Dit kan dan de economie opnieuw pijn doen. Tot slot twijfelt een aantal beleggers of de aandelen in technologiebedrijven niet te hard zijn gestegen. Hoe hebben de valutamarkten op deze ontwikkelingen gereageerd?

De Amerikaanse dollar is uit de bandbreedte gebroken

De koers van de dollarindex bewoog zich een tijd in een krappe bandbreedte van 92 tot 94. Maar daar is deze week een einde aan gekomen. De koers is nu boven het niveau van 94 en kan stijgen naar 96. Maar er zijn een aantal zaken die mogelijk roet in het eten kunnen gooien. Om te beginnen naderen de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dus beleggers houden de peilingen goed in de gaten. Als het verschil tussen beide presidentskandidaten in de peilingen afneemt, dan neemt de onzekerheid toe wie er gaat winnen. Dit kan een negatief effect hebben op de dollar. Volgende week (29 september) is het eerste presidentiële debat op tv. Daarnaast worden er veel belangrijke Amerikaanse cijfers gepubliceerd volgende week, waaronder de inkoopmanagersindex en het banenrapport. Tegenvallende cijfers kunnen ook negatief doorwerken op de koers van de dollar. Maar als beleggers opnieuw risico gaan mijden, dan stijgt de dollar opnieuw ook al vallen de cijfers tegen. De Japanse yen heeft het ook goed gedaan de afgelopen week. We denken dat de yen verder kan stijgen ten opzichte van de euro.

EUR/USD onder belangrijk steunniveau

Beleggers hebben deze week risico gemeden en daarom hebben ze een deel van hun posities van de hand gedaan. Ze hadden veel euro’s en goud gekocht. Dus daarvan hebben ze nu weer een deel verkocht. Als gevolg hiervan daalde EUR/USD onder het steunniveau van 1,1690 tot 1,1750. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor de euro voor de korte termijn verslechterd. We denken dat EUR/USD op koers ligt voor een daling naar 1,15.

Onzekere tijden zorgen voor een daling in het Britse pond

Beleggers hebben het Britse pond van de hand gedaan door de toegenomen onzekerheid. De handelsonderhandelingen zitten nog steeds muurvast. Daarnaast is het aantal covid-19 besmettingen in het VK in een rap tempo gestegen. De overheid heeft maatregelen aangekondigd om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Dit zal zijn weerslag hebben op de al zwakke economie. Tot slot kan de beleidsrente onder nul dalen. De voorzitter van de Bank of England gaf aan dat een negatieve rente in de toolbox zit. Maar dit zegt niets over of de Bank of England die ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Wij verwachten geen negatieve beleidsrente in het VK. We denken wel dat ze hun opkoopprogramma gaan verhogen. Dus de vooruitzichten voor het pond zijn aanzienlijk verslechterd. We denken dat het Britse pond kan dalen tot 1,25 ten opzichte van de dollar. We verwachten geen duidelijke beweging ten opzichte van de euro. We houden namelijk ook rekening met een zwakkere euro.

 

Het bericht FX Weekly – EUR/USD ligt op koers voor een daling naar 1,15 verscheen eerst op Insights.

Source