Categorieën
Economie Research

FX Weekly – EUR/USD bereikt het niveau van 1,20

In deze publicatie: EUR/USD steeg tijdelijk boven het psychologische niveau van 1,20. Daarna namen beleggers hun winst. We denken dat EUR/USD op korte termijn kan dalen richting 1,15. EUR/USD bereikt het niveau van 1,20…

In deze publicatie: EUR/USD steeg tijdelijk boven het psychologische niveau van 1,20. Daarna namen beleggers hun winst. We denken dat EUR/USD op korte termijn kan dalen richting 1,15.

[Download niet gevonden]

EUR/USD bereikt het niveau van 1,20

Aan het einde van vorige week en het begin van deze week was de Amerikaanse dollar volledig uit de gratie. De Amerikaanse rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen werd lager. Hierdoor daalde de dollar. Beleggers hadden als doel om het psychologische niveau van 1,20 in EUR/USD te halen. In de FX-optiemarkt was het niveau van 1,20 ook een belangrijk ijkpunt. Op dinsdag steeg EUR/USD boven het niveau van 1,20 en tikte zelfs 1,2011 aan. De dollar daalde niet alleen ten opzichte van de euro maar ook ten opzichte van het Britse pond. De dollarindex daalde onder het belangrijke steunniveau van 92. De dollarindex is de dollar ten opzichte van een aantal belangrijke valuta’s. Dus de euro en het pond zaten in de lift ten opzichte van de dollar. Hier kwam echter verandering in. Nadat EUR/USD het niveau van 1,20 had bereikt veranderde de dynamiek op de valutamarkten. De Amerikaanse dollar herstelde zich en de koers van EUR/USD daalde weer. Er zijn hiervoor een aantal redenen aan te voeren.

Beleggers namen winst

Ten eerste, het doel van 1,20 was bereikt dus beleggers besloten winst te nemen op een deel van hun posities. Begin juli noteerde de koers van EUR/USD nog 1,12 dus het huidige niveau was een mooi moment om winst te nemen.

Betere Amerikaanse macro-economische cijfers zorgen voor een herstel van de dollar

Ten tweede was de Amerikaanse inkoopmanagersindex beter dan verwacht en dit gaf de dollar een duwtje in de rug. We denken dat het beleggerssentiment ten opzichte van de dollar wat verbetert. Maar beleggers houden de peilingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook nauw in de gaten. Als de marge tussen de presidentskandidaten Biden en Trump kleiner wordt, dan is er meer onzekerheid over de verkiezingsuitslag in november. Dit kan het herstel van de dollar beperken.

Commentaar van de ECB drukt de euro

Ten derde zei een ECB-official dat de waarde van de valuta (de euro) wel degelijk van belang is. De ECB laat zich normaal gesproken niet uit over de bewegingen van de euro. Haar voornaamste doel is prijsstabilisatie. Maar de sterke euro heeft een negatief effect op prijsinflatie. De inflatie is al gedaald. Een sterke euro versterkt dit effect. Dus de stijging van de euro komt niet op het beste moment. Mocht de euro sterk blijven of verder stijgen dan bestaat de mogelijkheid dat de ECB haar monetaire beleid verder gaat verruimen. In een uiterste geval kan de depositorente verder verlaagd worden. We denken niet dat de ECB over zal gaan tot het verlagen van de depositorente. We verwachten wel dat de ECB het bedrag voor het pandemie-noodaankoopprogramma (pandemic emergency purchase programme – PEPP) verhoogt met EUR 500 miljard voor het einde van het jaar. Dit heeft waarschijnlijk een neerwaarts effect op de euro.

Het bericht FX Weekly – EUR/USD bereikt het niveau van 1,20 verscheen eerst op Insights.

Source