FX Weekly – Een verruimingsgezinde ECB zal de euro drukken

In deze publicatie: De euro heeft het relatief goed gedaan in de afgelopen weken, maar we verwachten een lagere euro ten opzichte van de dollar. Volgende week is er geen FX Weekly.

[Download niet gevonden]

De euro heeft het relatief goed gedaan in de afgelopen weken …

Sinds begin april is de euro gestegen ten opzichte van een mandje van valuta’s. De euro heeft het vooral goed gedaan ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond. EUR/USD is gestegen van net boven 1,17 tot boven 1,20. EUR/GBP is gestegen van 0,8470 tot 0,8630. Hier zijn verschillende redenen voor aan te voeren. Ten eerste is de Amerikaanse dollar over de gehele linie wat verzwakt en daar heeft ook de euro van geprofiteerd (zie de FX Weekly van vorige week). De Amerikaanse tienjaarsrentes (nominaal en gecorrigeerd voor inflatie) zijn weer wat gedaald en dat heeft negatief doorgewerkt op de dollar. We denken dat dit voornamelijk gebeurd is omdat de inflatieverwachtingen te hard waren opgelopen en beleggers meer en eerder renteverhogingen van de Fed verwachtten dan de Fed aangaf. Daardoor stegen de rentes niet verder. Daarbij is het tienjaarsrenteverschil tussen Amerikaanse en Duitse/en Japanse staatsobligaties kleiner geworden. Ten tweede was het Britse pond hard gestegen en namen beleggers wat winst. Daar komt bij dat de eurozone meer en sneller gaat vaccineren, waardoor het verschil tussen de VK en de eurozone op dit vlak kleiner wordt. Ten derde hebben hogere rentes op staatsobligaties in de eurozone gezorgd voor een hogere euro. Een aantal ECB-beleidsmakers hebben gesproken over mogelijke tapering in de tweede helft van dit jaar.

… maar we verwachten een lagere euro ten opzichte van de dollar

Morgen is de ECB vergadering. Het is onwaarschijnlijk dat de ECB nieuwe maatregelen aankondigt. Maar beleggers willen wel meer duidelijkheid over twee zaken: Ten eerste over de strategie van de ECB om de rentes op staatobligaties in de hand te houden. Ten tweede over de ECB’s visie over de vooruitzichten van de economie. Het commentaar van verschillende ECB-beleidmakers heeft voor wat verwarring gezorgd. Sommigen zeggen dat de rente op staatsobligaties te hard is gestegen, terwijl anderen het juist over tapering hebben. Beleggers houden rekening met een aantal ECB renteverhogingen in de komende jaren. Hierdoor zijn de rentes op staatsobligaties gestegen. We denken dat het commentaar van de ECB uiteindelijk meer verruimingsgezind gaat worden. Wij denken ook dat het aantal renteverhogingen dat nu verwacht wordt niet realistisch is en dat beleggers hun verwachtingen op een gegeven moment gaan aanpassen. Een verruimingsgezinde ECB en het uitprijzen van de ECB renteverhogingen zullen negatief zijn voor de euro. Maar zolang er onduidelijkheid is over de strategie van de ECB zal de euro waarschijnlijk veerkrachtig zijn. We houden nog steeds rekening met een lagere EUR/USD. Ten eerste zal de Amerikaanse economie het dit jaar veel beter doen dan die van de eurozone. Ten tweede zal de Fed minder verruimingsgezind zijn dan de ECB. Ten derde denken we dat beleggers hun verwachtingen omtrent renteverhogingen door de ECB naar beneden zullen bijstellen. Onze EUR/USD-raming voor het einde van 2021 staat op 1,15 en voor eind 2022 op 1,10.

Het bericht FX Weekly – Een verruimingsgezinde ECB zal de euro drukken verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research