FX weekly – Dollar zal nog sterker worden

In deze publicatie: Er is paniek op de financiële markten en de dollar zit in de lift. De dollar zal nog sterker worden. We hebben onze dollarramingen naar boven bijgesteld. Einde daling Britse pond in zicht. De cyclische valuta’s zijn lager.  Onze nieuwe ramingen EUR/USD: eind juni 1,05 (was 1,10), eind december 1,12 (was 1,16).\

[Download niet gevonden]

Er is paniek op de financiële markten en de valutamarkten kunnen daar niet aan ontkomen. De koersen van de meeste valuta’s krijgen flinke klappen. Vooral de munten van de landen die grondstoffen exporteren en van landen die afhankelijk zijn van de wereldhandel en de mondiale groei krijgen het zwaar te verduren. Bijvoorbeeld de Mexicaanse peso is sinds vorige week 10% goedkoper, maar ook de Australische dollar, Noorse kroon, Canadese dollar, Braziliaanse reaal en de Russische roebel noteren zes à zeven procent lager sinds vorige week. Daarentegen zit de Amerikaanse dollar in de lift; zelfs de Japanse yen en Zwitserse frank konden de dollar niet bijbenen. De dollar is populair onder beleggers, omdat zij de dollar als veiligehavenmunt zien. Deze week hebben wij opnieuw onze ramingen voor economische groei verlaagd als gevolg van de shock van het coronavirus (zie Global Daily). Wat zijn de vooruitzichten voor de valuta’s nu?

De dollar zal nog sterker worden

Over het algemeen stijgt de dollar als de bewegelijkheid op aandelenmarkten toeneemt. Beter gezegd: de dollar stijgt als aandelenmarkten voor een langere periode scherp dalen. Nu is dit ook het geval. Eerst daalden de aandelenmarkten omdat speculanten dollars verkochten. Toen de aandelenmarkten maar bleven dalen, wilden beleggers toch weer dollars hebben. Dit is omdat het een veiligehavenmunt is. We denken dat beleggers risico blijven mijden in de komende weken en maanden. Daarom verwachten we een verdere stijging van de dollar van ongeveer 5%.

Verkoopgolf staatsobligaties heeft nog geen invloed op de valutamarkten

Als er paniek op de financiële markten is, lopen dingen vaak niet zoals verwacht. Zo ook deze week. De afgelopen dagen hebben beleggers staatsobligaties in de verkoop gedaan. Ze verwachten kennelijk dat overheden veel nieuwe obligaties uit zullen geven om de fiscale stimulans te financieren. Dus de rente op staatsobligaties in bijvoorbeeld de VS en de eurozone is gestegen. Heeft dit doorgewerkt op de valutamarkten? Vooralsnog is dit niet het geval. De dollar blijft populair in deze stressvolle tijden. De Fed heeft wel maatregelen genomen om de stress in de geldmarkt te verlichten. Ze zal waarschijnlijk hiermee doorgaan. De maatregelen zullen de opmars van de dollar iets remmen.

Einde daling van het Britse pond in zicht

Het Britse pond was ook uit de gratie deze week. Beleggers lijken te twijfelen aan de daadkracht van de Britse overheid om het coronavirus aan te pakken. Toch heeft de Bank of England veel maatregelen genomen om de negatieve effecten van het coronavirus op de economie te beperken. Een paar weken geleden stond de koers van GBP/USD nog op 1,30 en de koers van EUR/GBP op 0,85, vandaag daalde GBP/USD onder 1,1600 en steeg EUR/GBP 0,9350. Dit zijn hele grote uitslagen. We verwachten dat het pond nog iets verder zal verzwakken ten opzichte van de dollar. Maar we denken dat aan de daling van het pond ten opzichte van de euro snel een einde komt.

Cyclische valuta’s lager

De valuta’s van opkomende markten en andere cyclische valuta’s zijn in de verkoop gegaan. De volgende factoren spelen hierbij een rol. De vooruitzichten voor de mondiale groei en de wereldhandel zijn slechter geworden. Daarnaast is het beleggerssentiment minder geworden. Tot slot hebben deze valuta’s vaak een lage liquiditeit. In tijden van stress zorgen deze factoren voor een daling in deze munten. Wij voorzien meer zwakte in de cyclische valuta’s, maar we denken dat we de grootste daling achter de rug hebben.

 

Het bericht FX weekly – Dollar zal nog sterker worden verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research