FX Weekly – De yuan, złoty en de reaal hoger ten opzichte van de dollar

In deze publicatie: De Chinese yuan staat op het hoogste punt sinds juni 2018. De Turkse lira blijft zwak. De Poolse złoty is gestegen ten opzichte van de euro en dollar. Sterk herstel van de Braziliaanse reaal.

[Download niet gevonden]

De Chinese yuan staat op het hoogste punt sinds juni

Begin 2021 is USD/CNY gedaald van 6,53 tot net onder het niveau van 6,4. Dit is het laagste niveau van USD/CNY (hoogste niveau van CNY/USD) sinds juni 2018. We denken dat de yuan het relatief goed blijft doen. Het monetair beleid van de Fed blijft waarschijnlijk voorlopig ruimer dan dat van de Chinese centrale bank. Daarvan kan de yuan profiteren. Daarnaast gaat de yuan geleidelijk aan een steeds belangrijkere rol spelen op de mondiale financiële markten. Dit vertaalt zich in een toenemend aandeel van de yuan in de valutareserves van centrale banken. De valutareserves zijn dit jaar toegenomen. Maar dit was in een langzamer tempo dan voor 2014. China heeft mogelijk minder neiging om in de Amerikaanse dollar te beleggen. Ook zal de Chinese yuan op de valutamarkten meer verhandeld worden (de omzet neemt toe). Dit is overigens niet een proces van jaren, maar van decennia. Het is belangrijk dat de Chinese financiële markten nog meer liquiditeit krijgen en zich verder ontwikkelen. Deze factoren steunen de yuan op de lange termijn.

Op de korte termijn denken we dat er een grens zit aan hoe sterk de yuan kan stijgen ten opzichte van de dollar. We denken dat de Amerikaanse groei al vanaf dit jaar een inhaalslag maakt. Daar komt bij dat ook President Biden een aantal zaken met betrekking tot China aan de orde gaat stellen. Tot slot is de yuan al aanzienlijk gestegen en wordt algemeen aangenomen dan de yuan duur is. Op een gegeven moment gaan de Chinese autoriteiten de stijging van de yuan temperen. Onze raming voor USD/CNY voor eind 2021 is 6,40 en voor eind 2022 6,20.

De Turkse lira blijft zwak

Sinds onze laatste EM FX publicatie van 24 maart, is de Turkse lira zwak gebleven. De lira heeft niet geprofiteerd van de zwakke dollar. Beleggers blijven bezorgd over de onafhankelijkheid van de centrale bank en inflatie. Inflatie is gestegen, terwijl de centrale bank de beleidsrente ongewijzigd heeft gelaten op 19%. Nu is de situatie allesbehalve rooskleurig. Ten eerste remt de hogere beleidsrente de kredietgroei en de economie af. Ten tweede hebben beleggers weinig vertrouwen dat de centrale bank hogere inflatie gaat aanpakken. Ten derde hebben beleggers ook weinig vertrouwen in de Turkse politiek. De lira is zwaar ondergewaardeerd en zou een sterk herstel kunnen laten zien als beleggers bereid zijn het risico te nemen. Daarnaast is de rente gecorrigeerd voor inflatie nog steeds positief maar deze daalt mogelijk. We denken dat beleggers het voorlopig aankijken. We verwachten geen sterk herstel meer in de lira en we hebben daarom onze ramingen aangepast. Onze raming van USD/TRY voor het eind van dit jaar staat nu op 8,25 (dit was 7) en eind 2022 op 8 (dit was 6,5).

De Poolse złoty is gestegen ten opzichte van de euro en dollar

Sinds 6 mei is de Poolse złoty met 2% gestegen ten opzichte van de euro en met 4% ten opzichte van de dollar. Maar EUR/PLN zit nog steeds in een bandbreedte van 4,35-4,65. Beleggers zijn optimistischer geworden over de economie van de eurozone (belangrijkste afzetmarkt). Hierdoor is de złoty gestegen. Op 5 mei liet de centrale bank haar beleidsrente ongewijzigd op 0,1%. De Poolse centrale bank blijft met haar beleid de economie steunen. Ze kan ook op de valutamarkten interveniëren als de złoty in de ogen van de centrale bank hard is gestegen. Want een hogere munt kan negatief doorwerken op de economie. We verwachten dat de Poolse economie dit jaar en volgend jaar iets harder zal groeien dan de economie van de eurozone. We denken ook dat op een gegeven moment de Poolse centrale bank eerder de rente zal verhogen dan de ECB, maar dit kan jaren op zich laten wachten. Al met al verwachten we een gematigde stijging van de złoty ten opzichte van de euro.

Sterk herstel van de Braziliaanse reaal

Sinds 9 maart is de Braziliaanse reaal sterk hersteld. De munt staat nu ongeveer 10% hoger ten opzichte van de dollar. Er zijn hiervoor verschillende redenen aan te voeren. Ten eerste heeft de centrale bank tweemaal de beleidsrente verhoogd. Ten tweede zijn beleggers optimistischer geworden over de economie en over mogelijke hervormingen. Tot slot is de dollar gedaald. Maar hoe de regering de pandemie aanpakt en politieke onzekerheid blijven negatieve factoren. Voormalig president Lula is weer terug in de politiek en dat staat garant voor de nodige politieke onzekerheid tijdens de verkiezingen die op 2 oktober 2022 worden gehouden. De inflatie is boven de 7% j-o-j gestegen en is nu ook boven het inflatiedoel van de centrale bank voor 2021 (3,75% +/- 1,5). Dit komt voornamelijk door de hogere voedselprijzen, hogere olieprijzen en een zwakkere munt. Daarom heeft de centrale bank op 16 maart en op 5 mei de beleidsrente met 75 basispunten verhoogd. De beleidsrente staat nu op 3,5%. De centrale bank gaf aan de beleidsrente opnieuw met 75 basispunten te verhogen in juni.  De hogere beleidsrente en de aantrekkelijke waardering zijn positief voor de vooruitzichten van de reaal. Maar de manier waarop de overheid de pandemie aanpakt en het hoge begrotingstekort blijven negatief voor de munt. We handhaven onze ramingen van de reaal.

Het bericht FX Weekly – De yuan, złoty en de reaal hoger ten opzichte van de dollar verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research