FX Weekly – De raminingen voor de dollar verlaagd

In deze publicatie: De vooruitzichten van de dollar zijn verslechterd. Als beleggers even risico mijden, dan stijgt de dollar. Maar de langetermijnvooruitzichten voor de dollar zijn negatief. Daarom hebben wij onze ramingen voor de dollar verlaagd. De vooruitzichten voor de euro zijn verbeterd dus daardoor profiteert de euro meer van dollarzwakte.   Onze nieuwe eindejaarsraming voor EUR/USD is 1,18 (was 1,12).

[Download niet gevonden]

Introductie

Op 7 mei publiceerden wij onze FX Weekly – De langetermijnvoorzichten voor de dollar verslechteren. Sindsdien is er veel gebeurd op de financiële markten. Tot nu toe is er nog geen aanleiding geweest voor beleggers om weer risico’s te mijden en dus dollars te kopen.  Wel is de dollar aanzienlijk gedaald. In ons rapport van 7 mei gaven we aan dat agressieve monetaire verruiming, een groot begrotingstekort en een overgewaardeerde dollar uiteindelijk zouden leiden tot een lagere dollar. Er zijn intussen nog meer negatieve factoren bijgekomen. Zoals politieke onzekerheid, spanningen tussen de VS en China en een negatieve reële rente. De reële rente is de nominale rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtigen. EUR/USD is tot 1,19 gestegen en GBP/USD boven het niveau van 1,30. Het komt het erop neer dat de dollarzwakte die we voor volgend jaar hadden verwacht nu al heeft plaatsgevonden. Dus wat verwachten we nu?

Negatieve langetermijntrend dollar

De langetermijntrend van de dollar is negatief. De komende jaren daalt de dollar mogelijk. We hebben onze ramingen dan ook naar beneden bijgesteld. Waarom denken we dat de dollar omlaag gaat?

Ten eerste verwachten we dat beleggers in bepaalde periodes risico mijden en de dollar kopen als veiligehavenmunt. Mogelijke triggers zijn zwakke cijfers over de economie en opnieuw strikte lockdowns. Deze periodes zijn waarschijnlijk kortstondig. Dit is een verandering in ons scenario. We dachten dat er een lange periode zou zijn waarin beleggers risico zouden mijden. Waarom is dit belangrijk voor onze dollarverwachtingen? Als beleggers steeds kortstondig risico mijden dan is het herstel van de dollar beperkt. Beleggers zien dit als een perfect moment om de dollar van de hand te doen. Met andere woorden: na een kort herstel daalt de dollar opnieuw en waarschijnlijk meer dan ervoor.

Ten tweede is het Amerikaanse monetaire beleid gericht op het stimuleren van de economie. De beleidsrente is verlaagd tot bijna nul. Ook de andere maatregelen steunen de economie en zorgen dat er meer dan voldoende dollars beschikbaar zijn op de financiële markten.

Ten derde zijn beleggers bezorgd over hoe hard het begrotingstekort in de VS groeit. Er lijkt geen plafond aan te zitten. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw steunpakket. De nieuwe maatregelen lopen vast tussen het Huis en de Senaat. De combinatie van monetaire verruiming, een hoog begrotingstekort en negatieve reële rente is slecht voor de dollarkoers.

Ten vierde nemen de spanningen tussen de VS en China weer toe en worden er presidentsverkiezingen gehouden in november. Beleggers mijden vaak een valuta bij politieke onzekerheid. Beleggers hebben de dollar al verkocht. Maar deze posities zijn relatief klein dus er is nog ruimte.

We denken wel dat er een limiet zit aan hoe ver de rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen kan dalen. Dit komt doordat wij geen hogere inflatie verwachten. Dus deze factor verliest waarschijnlijk zijn negatieve invloed.

Euro profiteert meer van dollarzwakte

De vooruitzichten voor de euro zijn verbeterd. Dit komt vooral door het akkoord over het Europees herstelfonds. Hierdoor profiteert de euro meer van een daling van de dollar. Onze nieuwe raming voor EUR/USD voor eind 2020 is nu 1,18 (was 1,12) en voor eind 2021 is dit 1,25 (was 1,20).

 

Het bericht FX Weekly – De raminingen voor de dollar verlaagd verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Economie, Research