Categorieën
Economie Research

FX Weekly – De Noorse kroon heeft een sterke basis

In deze publicatie: De Noorse kroon kan dalen op de korte termijn. Maar we denken dat zo’n daling tijdelijk van aard is. Noorwegen heeft de pandemie relatief goed doorstaan. Daarnaast is het niet waarschijnlijk…

In deze publicatie: De Noorse kroon kan dalen op de korte termijn. Maar we denken dat zo’n daling tijdelijk van aard is. Noorwegen heeft de pandemie relatief goed doorstaan. Daarnaast is het niet waarschijnlijk dat de Norges Bank haar beleid verder gaat verruimen. De Noorse kroon is ook relatief goedkoop.

[Download niet gevonden]

Een daling in de koers van de kroon is mogelijk tijdelijk van aard

De Noorse kroon daalde aanzienlijk in het eerste kwartaal van 2020. Eind maart stond de koers van de kroon ten opzichte van een mandje van valuta’s 14% lager dan begin januari. Tussen eind maart en begin september herstelde de koers van de kroon zich aanzienlijk. Maar sinds begin september is de kroon opnieuw gedaald. Wat zijn de belangrijkste factoren die de koers van de kroon beïnvloeden? Ten eerste is Noorwegen een olie-exporteur. Daalt de olieprijs, dan daalt vaak ook de koers van de kroon. Onze olie-analist verwacht dat de olieprijs op korte termijn nog iets kan dalen. En de kroon dus ook. Ten tweede is het monetair beleid van de Norges Bank belangrijk voor de kroon. Tot slot is het beleggerssentiment belangrijk voor de kroon. U weet immers dat beleggers die risico mijden, valuta’s kopen die ze goed kunnen verhandelen. De markt voor de kroon is relatief klein. Beleggers verkopen vaak de kroon als ze risico mijden. Dus op korte termijn kan de kroon dalen maar wij denken dat tijdelijk van aard is. Daarna verwachten we weer een herstel. Waarom verwachten we dit?

Noorwegen heeft de pandemie relatief goed doorstaan

Noorwegen heeft de pandemie tot nu toe relatief goed doorstaan. Aan het begin van de pandemie was het werkeloosheidspercentage lager dan in andere landen. Het is inmiddels gestegen maar er zijn nog steeds relatief weinig mensen werkloos. De recessie in Noorwegen was niet zo diep als in de VS, eurozone, Japan en het VK. Daar komt bij dat Noorwegen geen groot begrotingstekort overhoudt aan de crisis. Dit komt voornamelijk door de reserves die in het oliefonds zitten. Het Noorse begrotingsoverschot is aanzienlijk gedaald maar er staat nog steeds een overschot. Weinig landen kunnen dit zeggen. Tot slot heeft Noorwegen een overschot op de lopende rekening. Alles bij elkaar genomen heeft de solide basis goed stand gehouden.

De Norges Bank verruimt haar beleid waarschijnlijk niet meer

Het is niet waarschijnlijk dat de Norges Bank het monetair beleid verder zal verruimen. De beleidsrente staat op 0%. Tijdens de beleidsvergadering van 23 september heeft de bank wel haar communicatie aangepast. De beleidsrente blijft mogelijk nog jaren op het huidige lage niveau. Dit was een verandering ten opzichte van de vorige communicatie. Toen lieten de ramingen van de Norges Bank nog een hogere beleidsrente zien in de komende jaren. Desondanks is het beleid van de Norges Bank minder verruimend dan dat van de meeste centrale banken. Dit is steun in de rug voor de kroon.

De kroon is relatief goedkoop

De kroon is zwaar ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar en de euro. De kroon is 25% ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. En 30% ten opzichte van de euro. Alles bij elkaar genomen denken we dat de basis van de kroon solide is en dat deze kan stijgen. Zeker als er op korte termijn nog een verkoopgolf komt.

 

Het bericht FX Weekly – De Noorse kroon heeft een sterke basis verscheen eerst op Insights.

Source