FX Weekly – De dollar is uit de gratie

In deze publicatie: De koers van de dollar is bijna 9% lager dan op 23 maart. Alles wijst in de richting van een lagere dollar. Maar deze verkoopgolf kan stoppen als het sentiment omslaat en als beleggers winst nemen.   Het Britse pond en de euro hebben beide geprofiteerd van de zwakte van de dollar. Hierdoor is de koers van EUR/GBP relatief stabiel.

[Download niet gevonden]

Beleggers verkopen hun dollars

Op 23 maart kondigde de Amerikaanse centrale bank haar ongelimiteerde opkoopprogramma aan. De maatregelen van de Fed hebben het beleggerssentiment gestabiliseerd. Daarnaast zijn beleggers op zoek gegaan naar beleggingen die een hoger rendement en hoger risico hebben. Ze hebben de dollar in de verkoop gedaan, omdat ze geen veiligehavenmunt meer nodig hadden. Sinds 23 maart is de dollar uit de gratie. Niet alleen heeft de verbetering van het beleggerssentiment bijgedragen tot een lagere dollar. Er zijn nog meer factoren waarom de dollar gedaald is.

Monetaire verruiming zorgt voor lagere dollar

Om te beginnen is het Amerikaanse monetaire beleid gericht op het stimuleren van de economie. De beleidsrente is verlaagd tot bijna nul. Ook de andere maatregelen steunen de economie en zorgen dat er meer dan voldoende dollars beschikbaar zijn op de financiële markten. Gisteren klonk de Fed opnieuw heel verruimingsgezind (zie onze Engelstalige daily). Als gevolg van dit beleid is de rente op Amerikaanse staatsobligaties relatief stabiel. Maar een groep beleggers is bang dat dit monetaire beleid uiteindelijk tot een hogere inflatie leidt (wij delen deze mening niet). Als gevolg hiervan is de rente, gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen, negatief. Een negatieve rente – beleidsrente, rente op staatsobligaties en/of rente gecorrigeerd voor inflatie – zorgt over het algemeen voor een lagere koers van de munt. De dollar is hierop geen uitzondering.

Beleggers zijn bezorgd over oplopend begrotingstekort

Ten tweede zijn beleggers bezorgd over hoe hard het begrotingstekort in de VS groeit. Er lijkt geen plafond aan te zitten. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw steunpakket. De nieuwe maatregelen lopen vast tussen het Huis en de Senaat. De combinatie van monetaire verruiming, een hoog begrotingstekort en negatieve rente gecorrigeerd voor inflatie is negatief voor de dollar.

Een perfecte storm

Maar dan zijn we er nog niet. Beleggers zetten vraagtekens bij de manier waarop de regering van president Trump is omgegaan met de COVID-19 crisis. De spanningen tussen de VS en China zijn weer toegenomen en presidentsverkiezingen worden gehouden in november. Tot slot zijn de technische vooruitzichten ook niet goed voor de dollar. De koers van de dollar is onder een belangrijk steunniveau gedoken. Hierdoor is het sentiment verder verslechterd. In het kort komt het erop neer dat alles wijst in de richting van een lagere koers. Dit is precies wat zich sinds maart heeft afgespeeld.

De daling van de dollar komt ongeveer zes maanden eerder dan het basisscenario waar we van zijn uitgegaan. We hadden eerst een herstel van de dollar verwacht als gevolg van hogere veiligehavenvraag, maar dit is tot nu toe nog niet gebeurd. We kijken op dit moment naar onze valutaramingen.

Het Britse pond en de euro hebben beide geprofiteerd van dollarzwakte en daardoor is EUR/GBP relatief stabiel

Het Britse pond en de euro hebben beide geprofiteerd van de zwakte van de dollar. GBP/USD is gestegen tot 1,30 en EUR/USD tot 1,18. Beleggers hebben al veel euro’s gekocht. De speculatieve posities in de euro zijn op het hoogste niveau sinds april 2018. De vraag is of er nieuwe kopers bij komen. Bij het gebrek aan nieuwe kopers blijft EUR/USD op het huidige niveau. Als een aantal beleggers winst neemt, daalt de koers zelfs. Doordat zowel het Britse pond als de euro zijn gestegen, is de koers van EUR/GBP relatief stabiel gebleven. We denken dat de vooruitzichten voor de Britse economie en de brexit een negatief effect hebben op de koers van het pond. Maar dit zit nog niet in de koers verdisconteerd. Tegelijkertijd zijn we ook niet positief over de economische vooruitzichten van de eurozone. We verwachten nog steeds een tweede dip in de economische groei aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar. Dit is het gevolg van een zwakkere arbeidsmarkt en faillissementen. Door deze tegengestelde krachten blijft de koers van EUR/GBP waarschijnlijk voor het grootste deel van de tijd in een bandbreedte van 0,90-0,92.

Het bericht FX Weekly – De dollar is uit de gratie verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Economie, Research

%d bloggers liken dit: