FX Weekly – De comeback van de dollar

In deze publicatie: De comeback van de Amerikaanse dollar. Een verruimingsgezinde Zwitserse centrale bank. De Noorse centrale bank gaat in de herfst mogelijk de rente verhogen.

[Download niet gevonden]

De comeback van de dollar

Vorige week hadden beleggers vooral de ECB in het vizier. Deze week ging hun aandacht vooral uit naar Amerikaanse macro-economische cijfers en het rentebesluit van de Fed. De Amerikaanse detailhandelsverkopen waren lager en de producentenprijsinflatie was hoger dan verwacht. Maar deze uitkomsten hadden geen negatief effect op de dollar. Het onderliggende beleggerssentiment was al iets aan het verbeteren. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Ten eerste blijft de dollarindex vaak maar tijdelijk onder het niveau van 90. Dit was het geval in januari en in maart en nu ook weer. Het lijkt erop dat beleggers dollars kopen als de dollarindex daalt onder het niveau van 90. Dit niveau komt overeen met een koers van EUR/USD boven de 1,22. Ten tweede gaf de Fed aan tweemaal de rente met 25 basispunten te verhogen voor het einde van 2023. De koers van de Fed lijkt nu duidelijk en dit heeft de dollar gesteund. Ten derde is de tienjaarsrente gecorrigeerd voor inflatie iets opgelopen. Vooral na het Fed-overleg was dit het geval. Dit is ook een steun in de rug voor de dollar. Het verschil van de tienjaarsrente gecorrigeerd voor inflatie tussen de VS en Duitsland/Japan is gestegen. Hierdoor is de dollar in waarde toegenomen ten opzichte van de euro en de yen. Tot slot blijft de ECB verruimingsgezind en dat werkt negatief door op de euro. Als gevolg van deze ontwikkelingen is EUR/USD gedaald tot onder het niveau van 1,20, USD/JPY is boven het niveau van 110 gestegen en de dollarindex staat weer boven het niveau van 91. We denken dat de dollar doorgaat met een gematigde opmars dit jaar en volgend jaar. Onze eindejaarsraming voor EUR/USD staat op 1,18. Mocht de Fed sneller gaan dan dat het nu aangeeft, dan is de opmars van de dollar waarschijnlijk groter.

Een verruimingsgezinde Zwitserse en een verkrappingsgezinde Noorse centrale bank

Sinds begin mei in de Zwitserse frank gestegen ten opzichte van de euro. EUR/CHF is hierdoor gedaald tot onder het niveau van 1,09. Vandaag kwam de Zwitserse centrale bank bijeen. Zoals verwacht liet ze haar monetair beleid ongewijzigd. Ze gaf aan dat ze bereid is in de valutamarkten te interveniëren mocht dat nodig zijn. Ze is van mening dat de frank nog steeds duur is. We denken dat aan de opmars van de frank ten opzichte van de euro snel een einde komt. We denken zelfs dat de frank gaat dalen. De Zwitserse centrale bank blijft waarschijnlijk actief op de valutamarkten om de sterkte van de frank te beperken. Daarnaast denken wij dat de ECB mogelijk eerder de rente zal verhogen dan de Zwitserse centrale bank. Maar dat zal nog jaren duren. We handhaven onze ramingen van de frank.

De Noorse centrale bank liet haar monetair beleid ook ongewijzigd. Maar ze gaf wel aan dat de rente mogelijk in de herfst omhoog kan. Dit zou de eerste centrale bank zijn van de belangrijke valuta’s, die overgaat tot het verhogen van de beleidsrente. Als gevolg hiervan steeg de Noorse kroon (tijdelijk). We denken dat de kroon verder kan stijgen. De beleidsrente is een positieve factor net als de goede staat van de economie. Mocht de olieprijs gaan dalen dan kan dit tijdelijk negatief doorwerken op de kroon.

Het bericht FX Weekly – De comeback van de dollar verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research