FX Weekly – De Bank of England is aan zet

In deze publicatie: De Bank of England is aan zet. Beleggers verwachten dat eind mei 2022 de rente 50 basispunten hoger staat. Zwitserse frank kan last krijgen van de gespannen handelsrelaties met de EU.

[Download niet gevonden]

De Bank of England is aan zet

Het VK heeft het verder openen van de economie uitgesteld. Dit komt door de verspreiding van COVID-delta-variant. Dit heeft ook negatief doorgewerkt op het Britse pond. In de tussentijd heeft de Amerikaanse dollar een comeback gemaakt en het verruimingsgezinde commentaar van de ECB heeft de euro gedrukt. Als gevolg hiervan is de koers van GBP/USD gedaald onder het niveau van 1,40. Het pond zal waarschijnlijk moeite hebben om weer boven dit koersniveau te stijgen. EUR/GBP is licht gedaald en de koers staat nu onder 0,8550. De koers zou kunnen dalen tot 0,85, maar we denken niet dat dit op de korte termijn zal gebeuren.

Na de ECB en de Fed is deze week de Bank of England aan zet. We denken dat zij het monetair beleid ongewijzigd laat, maar mogelijk wel verkrappingsgezind kan klinken. De meest recente inflatiecijfers waren namelijk hoger dan verwacht. Dit zou inhouden dat ze aangeeft wanneer ze de rente mogelijk verhoogt. Beleggers denken dat eind mei 2022 de beleidsrente 50 basispunten hoger staat dan nu. Dat is veel sneller dan de Fed en de ECB. Dit is al in de koers van het pond verdisconteerd. Wij denken ook dat de Bank of England eerder de rente gaat verhogen dan de Fed en de ECB. Daarom hebben we onze ramingen voor het pond op 9 juni naar boven bijgesteld. Mocht de Bank of England aangeven sneller dan nu verwacht over te gaan tot het verhogen van de beleidsrente, dan is dit gunstig voor het pond. Maar mocht de delta-variant nog meer om zich heen grijpen in het VK, dan kan dit het pond juist onder druk zetten.

Zwitserse frank kan last krijgen van gespannen handelsrelaties met de EU

De EU is een belangrijke handelspartner van Zwitserland. Ongeveer 40% van de uitvoer gaat naar de EU en ongeveer 30% naar de VS. De economische en handelsrelaties tussen Zwitserland en de EU zijn vooral geregeld via bilaterale overeenkomsten. Hierin staat opgenomen dat Zwitserland een aantal aspecten van de EU-wetgeving overneemt in ruil voor toegang tot de EU-markt. The basis voor de handelsrelaties is het vrije handelsverdrag van 1972. De afgelopen jaren zijn er onderhandelingen geweest tussen de EU en Zwitserland om het verdrag te moderniseren en aan te passen. De onderhandelingen gingen heel moeizaam. Eind mei heeft Zwitserland een eind gemaakt aan deze onderhandelingen. Zwitserland kan niet leven met de EU-voorwaarden met betrekking tot rechten van inwoners van European Economic Area (Citizens Rights Directive) en staatssteun aan bedrijven. Als gevolg hiervan kunnen de handelsrelaties tussen de EU en Zwitserland verslechteren. Heeft dit gevolgen voor de koers van de Zwitserse frank? Op de korte termijn niet denken wij. De koers wordt voornamelijk bepaalde door het verschil in beleid tussen de centrale bank in Zwitserland en de ECB en hoe het beleggerssentiment is. Op de lange termijn denken we dat deze ontwikkelingen negatief doorwerken op de frank want het kan negatieve gevolgen hebben voor de uitvoer en de economie.

 

Het bericht FX Weekly – De Bank of England is aan zet verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research