FX Weekly – De Amerikaanse dollar zit in de lift

In deze publicatie: De Amerikaanse dollar zit in de lift, omdat beleggers bezorgd zijn over de delta-variant.   Daarnaast spelen ook technische factoren een rol die in het voordeel van de dollar zijn. De Riksbank geeft aan de beleidsrente in de komende jaren niet te verhogen.

[Download niet gevonden]

De Amerikaanse dollar zit in de lift, omdat beleggers bezorgd zijn over de delta-variant …

De Amerikaanse dollar zit in de lift. Deze heeft het beter gedaan dan andere belangrijke valuta’s. Hiervoor zijn een aantal redenen aan te voeren. Ten eerste zijn beleggers bezorgd over de verspreiding van de COVID-delta-variant. In verband met deze variant heeft het VK het verder openen van de economie uitgesteld, iets wat ook negatief doorwerkt op het Britse pond. Ook heeft een aantal landen reisbeperkingen opgesteld voor gebieden waar de delta-variant zich snel verspreidt. Een aantal grote steden in Australië heeft de maatregelen flink aangescherpt om de verspreiding van de delta-variant te voorkomen. Australië heeft op dit moment ook nog een lage vaccinatiegraad. Deze ontwikkelingen hebben een negatieve invloed gehad op de Australische dollar.

… en er spelen ook technische factoren een rol

Ten tweede spelen ook veel technische factoren een rol op de valutamarkten. Een hele belangrijke is hoe het koersverloop is geweest en hoe de grafiek eruit ziet. De koersen van EUR/USD en GBP/USD zijn onder belangrijke steunniveaus gedaald. Voor EUR/USD ligt dit niveau op 1,20 en voor GBP/USD op 1,38 (was 1,40). Oude steunniveaus worden over het algemeen weerstandsniveaus. Dit houdt in dat beleggers gaan testen of de koersen er weer boven kunnen stijgen, lukt dat niet dan zijn de vooruitzichten voor de koers minder gunstig. Dit is precies wat er zich afspeelt in beide valutaparen. Er zijn wel nieuwe belangrijke lagere steunniveaus voor EUR/USD en GBP/USD. Dit is het gebied van 1,1800-1,1830 in EUR/USD en van 1,3700-1,3710 in GBP/USD. Mochten de koersen ook hieronder dalen, dan verslechteren de vooruitzichten nog meer. Dit zijn de belangrijke technische factoren op de valutamarkten. Deze factoren stemmen op dit moment gunstig voor de Amerikaanse dollar.

Ten derde worden deze week belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers gepubliceerde, waaronder het banenrapport op vrijdag. Eerder deze de week was het consumentenvertrouwen beter dan verwacht. We denken dat de uitkomst is dat de arbeidsmarkt er sterk voor staat. Maar er zijn nog enkele onopgeloste knelpunten. Als beleggerssentiment positief is dan kan dit negatief doorwerken op de dollar. Maar nu men voorbezorgd is over de verspreiding van de delta-variant en de aanwezigheid van de technische factoren, lijkt de dollar goed stand te houden. Dit was ook zichtbaar in de afgelopen dagen. Aan het einde van de maand, kwartaal en halfjaar is er vaak meer activiteit van fondsen. De dollar had hier weinig last en is verder gestegen. Tot slot breekt de vakantieperiode aan waardoor de liquiditeit op de valutamarkten over het algemeen afneemt. Hierdoor kunnen de uitslagen groter en onverwachts zijn.

De Riksbank geeft aan de beleidsrente in de komende jaren niet te verhogen

Vandaag kwam de Riksbank bijeen. Ze klonk verruimingsgezind en liet de beleidsrente ongewijzigd. Ze gaf ook aan dat zij de beleidsrente in haar vooruitzichten tot en met het derde kwartaal van 2024 niet zal wijzigen. Als gevolg van deze uitkomst daalde de Zweedse kroon gematigd.

Het bericht FX Weekly – De Amerikaanse dollar zit in de lift verscheen eerst op Insights.

SourceCategories: Economie, Research