FX Weekly – Crisis is nog niet voorbij

In deze publicatie: Beleggerssentiment is verbeterd en de dollar staat lager. Maar de crisis is nog niet voorbij. Zwakke economische cijfers zullen waarschijnlijk het sentiment doen verslechteren. Beleggers zullen zich dan realiseren dat de schade aan de economie groter is en/of dat het herstel langer op zich laat wachten. Beleggers zullen dollar en yen kopen als het sentiment weer verslechtert.

[Download niet gevonden]

Deze week zijn beleggers optimistischer. Verschillende landen hebben inmiddels maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregelen lijken nu te werken.  We leiden het verbeterde beleggerssentiment af uit de lagere bewegelijkheid op de Amerikaanse aandelenmarkten. Maar ook het herstel van de aandelenmarkten duidt op een beter beleggerssentiment. Net als het herstel van de valuta’s die afhankelijk zijn van de mondiale groei en de wereldhandel. Het zal geen verrassing zijn dat de Amerikaanse dollar is gedaald. Dit komt doordat beleggers nu minder interesse tonen in veiligehavenmunten. Beleggers lijken weinig aandacht te schenken aan de zwakke macro-economische cijfers. Ze hopen dat het dieptepunt van de coronacrisis is gepasseerd en dat de recessie van korte duur zal zijn. Ze lijken ervan uit te gaan dat alles weer goedkomt als de lockdownmaatregelen opgeheven worden

Elke crisis is anders, zo ook deze crisis. Wat de meeste crises wel gemeen met elkaar hebben is dat er vaak twee golven van paniek op de markten zijn. We denken dat er ook in deze crisis twee golven van paniek zullen zijn en dat de tweede zich in de komende weken aan zal dienen. Daarom zijn wij voorzichtiger dan andere marktpartijen. In zo’n tweede golf zullen beleggers opnieuw de Amerikaanse dollar en de Japanse yen kopen als veiligehavenmunten. Een serie van zwakke macro-economische cijfers zal waarschijnlijk zorgen voor een verandering in gedrag van beleggers. Beleggers zullen zich dan realiseren dat de schade aan de economie groter is en/of dat het herstel langer op zich laat wachten.

Onze VS-econoom verwacht dat er voor de VS nog veel zwakte in het verschiet ligt. Wij verwachten een veel lagere groei voor de VS dan de meeste analisten verwachten. Voor de eurozone verwachten wij een dubbel-diprecessie. Onze groeiramingen voor de eurozone zijn ook een stuk lager dan die van de meeste. Zie ook onze Engelstalige publicatie Global Daily – Watch out for the double dip. Als beleggers opnieuw risico gaan mijden dan zal er meer vraag zijn naar de Amerikaanse dollar. Er zijn meer factoren die voor de dollar spreken. De afgelopen weken heeft de Fed en de Amerikaanse overheid krachtige maatregelen genomen om de economie te steunen. Daarnaast is het nu duidelijk dat de verkiezingsstrijd in november tussen Joe Biden en President Trump zal gaan. Aan de andere kant van de Atlantische oceaan zijn Europese politieke leiders er vooralsnog niet in geslaagd om tot een gezamenlijk economisch standpunt te komen voor de coronacrisis. Zie ook onze Engelstalige publicatie Global Daily – What is on the table at the Eurogroup? Vanaf het moment dat er een einde lijkt te komen aan de huidige crisis, zullen beleggers de dollar verkopen en weer interesse hebben in andere valuta’s. Maar dit duurt nog even. Kortom, in de komende weken verwachten we een stijging van de dollar en een daling van de euro. Onze raming van EUR/USD voor eind juni is 1,05.

Het bericht FX Weekly – Crisis is nog niet voorbij verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: