FX Weekly – Cijfers, cijfers en cijfers

In deze publicatie: Beleggers zijn wat optimistischer. Ze denken dat de zwakke economische cijfers al meegewogen zijn in de valutakoersen. En dat het ongelimiteerde opkoopprogramma van de Fed de financiële markten blijft steunen. Maar maanden van zeer zwakke macro-economische cijfers werken negatief door op het beleggerssentiment. We denken dat in het tweede kwartaal de dollar met ongeveer 3% stijgt ten opzichte van belangrijke valuta’s en met ongeveer 5% ten opzichte van munten van opkomende landen.

[Download niet gevonden]

Beleggers zijn wat optimistischer. Dit vertaalt zich in minder bewegelijkheid op de Amerikaanse aandelenmarkten, een lagere dollar en een herstel in andere valuta’s. Zwakke macro-economische cijfers zorgden nauwelijks voor een verslechtering in beleggerssentiment. Waarom is dit? Er zijn hiervoor twee redenen aan te voeren. Ten eerste schijnen de meeste beleggers te vinden dat al het negatieve nieuws over de economie al in de koersen is verwerkt. Ten tweede hebben beleggers er vertrouwen in dat het ongelimiteerde opkoopprogramma van de Fed de financiële markten blijft steunen. Gisteren gaf de Fed aan dat ze hiermee door zal gaan. Maar ze geeft niet meer duidelijkheid over het tempo van het opkoopprogramma.

Het mentale gevecht is nog niet voorbij

Zullen beleggers relatief optimistisch blijven? Wij denken van niet. Wij denken dat het sentiment opnieuw omslaat als de macro-economische cijfers zwakker blijken dan analisten nu verwachten. Een belegger kan een zwak cijfer negeren en waarschijnlijk twee of drie zwakke cijfers ook. Maar als beleggers maandenlang overstelpt worden door negatieve cijfers dan is het moeilijk om optimistisch te blijven. Over het algemeen geldt: als je denkt dat je al het negatieve gehad hebt, dan komt er vaak nog eens een grote tegenslag. Op financiële markten is dit niet anders. Als de tweede tegenslag voorbij is dan zet het herstel vaak in. Beleggers zitten nu waarschijnlijk in de fase dat ze denken dat alle ellende voorbij is. Sommige zijn zelfs bezorgd dat ze de boot missen bij een verdere stijging op de markten. Als beleggers zich gaan realiseren dat het veel langer duurt voordat ons leven weer normaal is, dan worden ze waarschijnlijk weer somberder. We verwachten dat beleggers nog een keer risico’s gaan mijden. Ze kopen dan opnieuw de dollar en de Japanse yen.

De laatste macro-economische cijfers waren zwak. Het BBP in het eerste kwartaal voor de VS, Frankrijk en Spanje was veel zwakker dan door analisten werd verwacht. Het BBP voor de eurozone was net zo zwak als verwacht. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat het BBP in het tweede kwartaal aanzienlijk krimpt voor de VS en de eurozone. In de komende dagen publiceert de Amerikaanse overheid belangrijke cijfers over de industrie en over de arbeidsmarkt. Deze cijfers kunnen het sentiment doen omslaan en zorgen voor meer vraag naar dollars.

De ECB verruimt het beleid verder en de euro daalt iets

De ECB verlaagde de depositorente niet maar verruimde wel haar beleid. Ze nam andere maatregelen dan analisten hadden verwacht. Het effect op de euro was gematigd; de euro daalde iets. Tegelijkertijd waren de wekelijkse arbeidsmarktcijfers in de VS opnieuw slecht. Het sentiment verslechterde en de dollar steeg iets. We denken dat EUR/USD opnieuw onder het niveau van 1,08 gaat zakken. We verwachten een daling naar 1,05 dit kwartaal. We verwachten dat de dollar dit kwartaal zo’n 3% stijgt ten opzichte van belangrijke valuta’s en zo’n 5% ten opzichte van munten van opkomende markten.

Het bericht FX Weekly – Cijfers, cijfers en cijfers verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: