FX Weekly – Braziliaanse reaal blijft zwak

In deze publicatie: Gebrek aan richting in de koers van EUR/USD. We denken dat EUR/USD op korte termijn kan dalen richting 1,15. Braziliaanse reaal blijft zwak.

[Download niet gevonden]

Gebrek aan richting in de koers van EUR/USD

Enige richting in EUR/USD ontbreekt. Aan de ene kant zijn beleggers nog steeds relatief optimistisch over de euro en zijn de meeste van hen nog niet bereid om winst te nemen. Aan de andere kant beweegt de Amerikaanse dollar nauwelijks. Als gevolg hiervan zit EUR/USD in een krappe bandbreedte. Wij verwachten dat dit gaat veranderen. Wij denken dat op korte termijn beleggers minder negatief worden over de dollar. Beleggers kopen mogelijk ook de dollar als het beleggerssentiment op de valutamarkten verslechtert. Daarnaast denken wij dat beleggers minder optimistisch worden over de euro als de macro-economische cijfers van de eurozone tegenvallen. We verwachten ook een dubbele dip in de Europese economie aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar. De meeste beleggers houden hier nog geen rekening mee. Daarom denken wij dat EUR/USD op korte termijn kan dalen richting de koers van 1,15.

Braziliaanse reaal blijft zwak

De Braziliaanse reaal heeft duidelijk meer richting. De koers van de Braziliaanse munt is ten opzichte van de dollar met 27% gedaald dit jaar. Sinds 9 juni staat de reaal 12% lager. Het is daarmee de zwakste valuta van de opkomende markten. Waarom is de reaal zo hard gedaald? Hier zijn verschillende redenen voor aan te voeren. Ten eerste heeft de regering de covid-19 crisis niet daadkrachtig aangepakt. Brazilië is een van de landen waar covid-19 flink heeft huisgehouden. Er zijn heel veel slachtoffers gevallen en het einde is nog niet in zicht.

Ten tweede is er een politieke crisis gaande in Brazilië en is er door het enorme begrotingstekort weinig ruimte om extra steun te geven aan mensen die zwaar getroffen worden door de gevolgen van de corona-uitbraak. Beleggers zijn van mening dat het begrotingstekort al te groot is en gaan waarschijnlijk nog minder in de munt beleggen als dit tekort verder toeneemt. Economie Minister Guedes probeert daarom in deze moeilijke tijden toch de hand op de knip te houden en het begrotingstekort niet verder te laten toenemen. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zitten niet op een lijn ten aanzien van de begroting. De Senaat lijkt van mening te zijn dat er nog ruimte is om de economie verder te stimuleren. In deze situatie wordt de hervorming van het belastingsysteem ook moeilijk.

Ten derde is de economie zwaar getroffen door de pandemie. Het probeerde juist uit de vorige periode van economische zwakte op te krabbelen toen de covid-19 crisis begon. We verwachten een economische krimp van 5% dit jaar en het begrotingstekort is zoals aangegeven al heel hoog. Daar komt bij dat de rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen negatief is. Dit zijn allemaal factoren waardoor de reaal verzwakt is. Is er dan geen reden aan te voeren waarom de zwakte van de reaal een pas op de plaats zou moeten maken? Jawel. De reaal is relatief goedkoop en op een gegeven moment zal een aantal beleggers het risico nemen om de reaal te kopen met de hoop op een herstel. Daarnaast zit de centrale bank niet te wachten op een nog veel zwakkere munt, omdat dit resulteert in hogere inflatie. De centrale bank heeft ruimte om de munt te steunen mocht de reaal flink verzwakken op de valutamarkten. We denken dat de munt op korte termijn zwak blijft. Onze raming voor USD/BRL voor eind september staat op 5,5. Later in het jaar en volgend jaar verwachten we een gematigd herstel van de munt, omdat we denken dat de dollar gaat dalen en dat de lage waardering van de reaal beleggers zal aantrekken.

Het bericht FX Weekly – Braziliaanse reaal blijft zwak verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Economie, Research