FX Weekly – Beleggers zijn positiever

In deze publicatie: Beleggers zijn positiever. Amerikaanse politieke ontwikkelingen steunen nu de dollar, maar voor hoe lang? Amerikaanse reactie op oneerlijke handelspraktijken.

[Download niet gevonden]

Deze week verbeterde het sentiment op de valutamarkten. Hier waren een aantal redenen voor. Ten eerste heeft de Chinese overheid maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren. Ze vond dit noodzakelijk, omdat het coronavirus (en de reactie op het virus) waarschijnlijk negatief doorwerkt op de economie en de aandelenmarkt. Ten tweede heeft China aangekondigd de importtarieven op 75 miljard Amerikaanse producten te halveren per 14 februari. Ten derde was er tijdelijk hoop dat er mogelijk een vaccin is tegen het coronavirus. Op de valutamarkten stegen voornamelijk de Chinese yuan en de Australische dollar. Australië drijft veel handel met China. Dus als de vooruitzichten voor de Chinese economie verbeteren dan heeft Australië hier baat bij. Beleggers hadden minder interesse in veilige-haven-valuta’s zoals de Japanse yen en Zwitserse frank.

Amerikaanse politieke ontwikkelingen steunen nu de dollar

De dollar is ook een veilige-haven-valuta, maar die hield toch goed stand. Trump werd vrijgesproken van de aanklacht waarvoor ze de afzettingsprocedure zijn begonnen. Er is nu een einde gekomen aan de afzettingsprocedure die veel mensen bezig hield. Daarnaast won de gematigde Democratische kandidaat Pete Buttigieg de voorverkiezing van Iowa. Dit steunde de dollar ook iets. Tot slot waren Amerikaanse macro-economische cijfers sterker dan verwacht. Beleggers zijn optimistisch dat de economie het goed blijft doen. Morgen wordt het banenrapport gepubliceerd. Onze VS-econoom verwacht een zwakker rapport dan de markt verwacht. Hierdoor zou de dollar kunnen dalen.

…maar voor hoe lang?

De Amerikaanse politiek zal dit jaar veel aandacht blijven opeisen, omdat het een verkiezingsjaar is. ‘Super Tuesday’ is de eerste belangrijke graadmeter voor de Democratische kandidaten. Op dinsdag 3 maart wordt er in 9 staten gestemd, waarbij een kwart van de delegatieleden te verdelen is. Volgens de gokkantoren heeft Bernie Sanders de meeste kans om gekozen te worden als presidentskandidaat van de Democratische partij. Beleggers zijn hier bezorgd over. Het beleid van Bernie Sanders zal waarschijnlijk hogere belastingen en meer regulering inhouden. Hierdoor beschermen beleggers zich liever tegen een zwakkere dollar. Dit is vooral zichtbaar in de valutaoptiemarkt. We handhaven onze visie: de dollar zal gematigd dalen dit jaar. Onze eindejaarsprognose voor EUR/USD is 1,16.

Amerikaanse reactie op oneerlijke handelspraktijken

Op 4 februari heeft het Amerikaanse Ministerie van Commerciële zaken het volgende bekendgemaakt. Sommige producten zijn te goedkoop door oneerlijke valutasubsidie. Als dit de Amerikaanse economie raakt, kunnen de VS importtarieven heffen.  Deze actie komt niet als een verrassing aangezien de regering Trump veel belangstelling heeft voor het handelsbeleid. Dit nieuws heeft weinig aandacht gekregen in de markt. Maar in de toekomst zullen beleggers er waarschijnlijk meer van merken. Zwitserland ligt op dit moment onder het vergrootglas. Morgen worden de cijfers over de valutareserves gepubliceerd en die zullen de mate van valutainterventies door de Zwitserse centrale bank bepalen. Beleggers testen op dit moment de bereidheid van de Zwitserse centrale’ bank om de frank te verzwakken. Wij denken dat de Zwitserse centrale bank door zal gaan met het verzwakken van de frank.

Het bericht FX Weekly – Beleggers zijn positiever verscheen eerst op Insights.

Lees hier het orginele bericht:Categories: ABN Amro, Research

%d bloggers liken dit: