FX Weekly – Beleggers zijn iets positiever, maar voor hoe lang?

In deze publicatie: De extra maatregelen van de Fed en het stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid kalmeren de gemoederen van beleggers. De dollar daalde terwijl de meeste andere valuta’s herstelden. Het is te vroeg om te juichen. Er komt waarschijnlijk een nieuwe golf van paniek op de valutamarkten. Hogere Amerikaanse dollar en Japanse yen in de komende weken en maanden. Lagere andere valuta’s. De liquiditeit is laag. Daardoor zorgen de transacties aan het eind van de maand, aan het eind van het kwartaal en aan het eind van het jaar (yen) voor meer bewegelijkheid.

[Download niet gevonden]

Begin van deze week kondigde de Fed meer stimuleringsmaatregelen aan. Ook de Amerikaanse overheid deed dat. Niet eerder was een pakket om de economie te stimuleren zo groot. Verwacht wordt dat het Huis van Afgevaardigden vandaag met dit pakket zal instemmen. De extra maatregelen van de Fed en het pakket om de Amerikaanse economie te stimuleren vielen in goede aarde bij de beleggers. Het sentiment op de valutamarkten verbeterde en de Amerikaanse dollar daalde. De meeste andere valuta’s stegen omdat beleggers weer oog hadden voor de meer risicovolle valuta’s.

Paniek komt vaak in tweevoud

De vraag die veel beleggers nu stellen is: hebben we het ergste nu gehad? We denken van niet. Overheden nemen nog steeds maateregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en in de meeste landen wordt of is een groot deel van de economie stilgelegd. In de komende weken zal dit zeker nog het geval blijven. Het effect van het grotendeels stilleggen van de economie is al voelbaar. Het zal in de komende weken en maanden steeds meer tot uitdrukking komen in de macro-economische cijfers. En deze cijfers zullen zwaar tegenvallen. Deze week werden de inkoopmanagersindices voor maart gepubliceerd. Deze lieten een zeer scherpe daling voor de dienstensector zien.

Daarnaast hebben we in voorafgaande crises gezien dat er twee golven zijn van paniek op de financiële markten. Het lijkt erop dat we de eerste voor het moment achter de rug hebben, maar de tweede zal zich waarschijnlijk in de komende weken en maanden aandienen. Bij zo’n tweede paniekgolf worden de huidige hoop en het lichte optimisme totaal weggevaagd. Met andere woorden, we verwachten dat beleggers de Amerikaanse dollar en de Japanse yen zullen kopen als veiligehavenvaluta’s. Beleggers zullen in een tweede verkoopgolf opnieuw valuta’s van opkomende markten mijden. Net als de Noorse kroon, Zweedse kroon, Australische dollar, Nieuw-Zeelandse dollar, Canadese dollar en het Britse pond. We verwachten dat de koers van EUR/USD daalt tot 1,05, van GBP/USD tot 1,12 en USD/JPY tot 100. We verwachten dat de koers in EUR/GBP gematigd kan stijgen tot maximaal 0,9450.

Lage liquiditeit

De afgelopen weken was de liquiditeit op de valutamarkten veel lager dan voorheen. Daardoor waren de koersuitslagen groter. In tijden van paniek volgen de meeste beleggers dezelfde strategie, waardoor de liquiditeit sterk afneemt. Daarnaast zijn er minder partijen in de markt die liquiditeit verstrekken. Jaren geleden waren er meer partijen die dit deden. Tot slot zaten beleggers vooral in de verkeerde positie toen deze crisis begon. De bewegelijkheid op de valutamarkten was zo extreem laag, dat beleggers dachten dat het de nieuwe normale situatie was geworden. Deze beleggers hadden geen rekening gehouden met grote bewegelijkheid, maar ook niet met een sterke stijging van de dollar en een verkoopgolf in de meeste andere munten. Kortom, de liquiditeit is lager en zal voor grotere uitslagen zorgen. De komende dagen krijgen de valutamarkten te maken met de eindemaand-, eindekwartaal- en voor de yen eindejaartransacties. Deze transacties kunnen groot en veel zijn. En ze kunnen in de huidige markt met lage liquiditeit voor de nodige bewegelijkheid zorgen.

Het bericht FX Weekly – Beleggers zijn iets positiever, maar voor hoe lang? verscheen eerst op Insights.

Source

Categorised in: ABN Amro, Research