Fier onderaan in Europese coronatabel

De stad en staat New York gaan per 19 mei zo goed als volledig en met heel weinig restricties open. Restaurants, musea, winkels, sportscholen, bibliotheken… Alles wordt weer bijna als vanouds. Je kunt zonder afspraak uit eten, een biertje pakken met je vrienden, shoppen, fitnessen of naar een theatervoorstelling. Het meest symbolische teken van normalisering in the city that never sleeps is dat de metro weer 24 uur per dag gaat rijden. Sinds de coronapandemie gingen alle bijna 500 metrostations ’s nachts dicht.

Als het aantal besmettingen blijft zakken, en dat zal gebeuren omdat het inenten gewoon doorgaat met vaccinloketten in plaatsen als de buurtsuper, dan zullen alle overgebleven restricties nog voor de zomer verdwijnen en wordt alles helemaal als vanouds.

Dat New York, en de twee buurstaten overigens, het dagelijks leven weer normaal kunnen maken, heeft als belangrijkste reden dat het vaccineren er vlot verloopt. Ik ken veel mensen die over het hele land wonen in de Verenigde Staten. En als ik ze spreek, hoor ik steeds weer dezelfde verhalen. Zoals bijvoorbeeld dat vaccineren niet alleen op afspraak kan. maar je bij een bezoek aan de supermarkt zo in de rij kunt aansluiten voor een inenting.

Vergelijk dat met Nederland. Als we blijven vaccineren in het huidige tempo dan zal 70% van alle volwassenen in ons land in januari 2022 ingeënt zijn, becijferde Politico.eu onlangs. Ik zeg met opzet ‘met Nederland’ en niet ‘met Europa’ omdat onze Europese vrienden laten zien dat het echt sneller kan.

Duitsland bereikt die magische grens van 70% in augustus dit jaar al, net als Zweden, Spanje en Italië, gevolgd door onder meer Frankrijk, Denemarken, Portugal en Oostenrijk een maand later. Bij onze zuiderburen zal het in oktober zo ver zijn. Alleen Bulgarije doet het slechter dan wij.

Treurig

Niet zo lang geleden was de situatie in de VS niet te vergelijken met die in Europa, met nauwelijks inentingen en schrikbarende aantallen dagelijkse besmettingen. Toen ging de overheid er goed voor zitten en de situatie veranderde dramatisch ten goede. In Nederland slagen we er ondertussen niet eens in te meten hoeveel mensen elke dag geprikt worden maar moeten we het doen met correcties op eerdere correcties over die aantallen! Als het niet treurig was, was het om te lachen.

Het doet pijn aan je ogen naar het staatje over het aantal volledig ingeënten in Europa te kijken. Het doet pijn enerzijds omdat Nederland stevig onderaan staat en anderzijds omdat alle andere landen cijfers per 2 of 3 mei konden aanleveren. Achter Nederland stond 25 april.

Het ligt dus niet aan de Europese Unie. Waar we getuige van zijn is het spectaculaire falen van onze regering op alle terreinen inzake corona. Falen dat geen incident is, maar sinds het begin van de pandemie het geval is.

Schade

De laatste tijd is er veel te doen geweest over het terugbetalen van de financiële steun die ondernemers in Nederland hebben gekregen. Ik zou zeggen: saldeer dat met de geleden schade door het genoemde falen van de overheid.

Zonder dat falen hadden, net als in New York, ook bij ons alle restricties in de zomer van tafel kunnen gaan en zou het economisch herstel niet tot de langzaamste van de eurozone horen, zoals uit de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds blijkt.

Alle schade voor de winkeliers, restaurants, sportschoolhouders, musea et cetera na, zeg, 31 juli, is op het conto van Den Haag te schrijven.

Deze column is 5 mei jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Fier onderaan in Europese coronatabel verscheen eerst op OHV.

Source



Categories: Research