Fidelity: Fed danst op een kwantitatief koord

De kwantitatieve verkrapping van het monetair beleid door de Amerikaanse centrale bank zal onvermijdelijk delen van het bankensysteem onder druk zetten.

Sinds de start van de verkrapping zijn de totale bankreserves snel afgenomen, van 4000 miljard dollar in het begin van het jaar tot 3100 miljard dollar vandaag, zo blijkt uit de grafiek van vermogensbeheerder Fidelity International.

De Federal Reserve streeft naar een systeem waarin banken ruime reserves aanhouden. De ondergrens (LCLOR) zou naar schatting rond 2000 miljard dollar liggen, wat betekent dat banken hun reserves verder kunnen afbouwen tot ongeveer 2500 miljard dollar.

“Vanaf dat niveau zullen de banken om financiering moeten gaan concurreren. Dit zal het punt zijn waarop de reserves zullen stabiliseren en de saldi in het reverse repo-programma van de Federal Reserve beginnen te dalen van hun huidige niveau van ongeveer 2200 miljard dollar. Dit wordt ook het moment waarop de monetaire verkrapping het maximale effect begint te hebben bij het aanscherpen van de financiële voorwaarden.”

Zal dat het soort rente-pieken veroorzaken zoals in 2019? Volgens Fidelity is dat onwaarschijnlijk. De Fed heeft nu een alternatieve permanente repofaciliteit (RRP) als vangnet, zodat banken hun reserves op het gewenste niveau kunnen houden. Met mogelijk nog eens 600 miljard dollar aan reserves en 2200 miljard dollar aan RRP-saldi om af te bouwen, denkt Fidelity dat het verkrappingsbeleid tot 2024 kan doorgaan.

Categorised in: Monetair, Research