Fed kan rente ook verhogen met 50 basispunten

Fed-president Powell heeft erop gehint om de rente desnoods met 50 basispunten te verhogen om de inflatie te bestrijden.

Een krapper monetair beleid is volgens Blerina Uruci, econoom bij T. Rowe Price, nodig om tegenwicht te bieden aan de hoge inflatie en een verhitte arbeidsmarkt. De wereldwijde grondstoffenprijzen zijn snel gestegen en de geopolitieke spanningen dreigen de supply chains verder onder druk te zetten. Beide houden opwaartse risico’s in voor de inflatievooruitzichten. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de sancties die daarop volgden, hebben ook gewogen op de financiële omstandigheden en tot aanzienlijke marktvolatiliteit geleid; zij vormen dan ook een nieuwe tegenwind voor de groei. Hoewel de Amerikaanse economie beter beschermd is tegen deze risico’s dan andere ontwikkelde markten, kan zij niet in een vacuüm opereren en zal ook zij waarschijnlijk worden getroffen als de wereldwijde vraag vertraagt, wat Powell tijdens de FOMC-persconferentie woensdag erkende.

Per saldo denkt Uruci dat de Amerikaanse economie dit jaar waarschijnlijk meer opwaartse risico’s voor de inflatie dan neerwaartse risico’s voor de groei zal kennen. Dit zou voor de beleidsmakers van de Fed aanleiding zijn om vast te houden aan een verkrappende koers en regelmatige renteverhogingen, tenzij de groei of de inflatie sterk dalen.

Categorised in: Monetair, Rente