Fallen angels geen bedreiging (LGIM)

De aanstaande golf afwaarderingen van bedrijfsobligaties naar high yield (fallen angels) vormt niet per definitie een bedreiging voor beleggers. “Het is waarschijnlijk dat de geschiedenis zich herhaalt en de fallen angels-markt ook nu aantrekkelijke kansen biedt”, schrijft Martin Reeves, hoofd Global High Yield bij de Britse pensioenbelegger Legal & General Investment Management (LGIM).

Reeves constateert dat, net als tijdens vorige crises, beleggers zich zorgen maken over bedrijven die niet langer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen (defaults). “Het kopen van high yield voor een periode van vier jaar leverde eerder een rendement op dat beleggers meer compensatie biedt voor wanbetalingen”, stelt Reeves.

De high yieldmarkt vormt straks een uitstekend jachtgebied, betoogt de LGIM-expert. Dit komt gedeeltelijk omdat ratingbureaus ratings van obligaties die al langere tijd onderaan de kredietwaardigheidsgrens bungelden, tijdens economische uitdagingen snel verlagen. “Dit leidt tot zorgen op de investment grademarkt, maar creëert kansen voor high yieldbeleggers”, aldus Reeves.

Het hoofd Global High Yield stelt dat de markt de afwaarderingsgolf reeds heeft ingeprijsd. Hij verwacht dat 95% van de BB-bedrijven en ongeveer 90% van de bedrijven met een enkele B-rating de crisis zullen overleven. De meeste wanbetalingen vinden waarschijnlijk plaats in sectoren die het voor de coronacrisis al moeilijk hadden. Volgens Reeves zijn dat sterk vervuilende sectoren, bedrijven met hoge schulden en bedrijven die de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld Amazon en Google.

De meerderheid van de nieuwe high yield-obligaties biedt aantrekkelijke kansen. Reeves: “Doorgaans vrezen beleggers de fallen angels, maar er is één ding dat een actieve belegger juist zou moeten aantrekken: angst.”

Categorised in: Obligaties, Research