Europa wordt wakker

Door het getrek aan het Chinese TikTok is een prachtige blauwdruk ontstaan hoe we moeten omgaan met de inmenging van het buitenlandse bedrijfsleven.

Gelukkig begint Europa wakker te worden en barrières op te werpen tegen de opendeurpolitiek waardoor de geldstroom van China is gaan overheersen. Alleen doet men dat zo klungelig door eisen te stellen aan China op het gebied van ESG, wat nooit zal worden geaccepteerd. China duldt geen inmenging van buitenaf, iets waar Europa wel iets van zou kunnen leren met haar knikkende kniebuigingen naar de VS.

Toch heeft de VS iets moois voortgebracht, wat moet worden toegeschreven aan de vindingrijkheid en creativiteit van het bedrijfsleven en geenszins aan president Trump. Ik heb het over TikTok, dat in de handelsoorlog tussen China en de VS haar toegang tot de Amerikaanse markt dreigde te verliezen.

Vele Amerikaanse bedrijven zagen wel iets in een overname van TikTok. Pas na de dreiging van een proces van TikTok’s moedermaatschappij ByteDance tegen de Amerikaanse overheid is het roer omgegaan. Ga er maar vanuit dat de Chinese overheid hierin een belangrijke rol heeft gespeeld, zoals dat heurt bij staatskapitalisme. In het marktkapitalistische Westen heeft de kapitaalmarkt een beslissende stem.

Europa wordt wakkerTikTok blijft toegang houden tot de Amerikaanse markt, omdat Oracle een belang krijgt van 12,5% en Walmart 7,5%. Bovendien wordt Oracle de cloudprovider van TikTok. In feite is het een spiegeling van hoe in China zaken kunnen worden gedaan. Europa kan daar een hoop van leren. Huawei moet niet de toegang tot Europa worden ontzegd, maar moet daar haar producten maken onder toeziend oog van een Europese instantie. Fabriceer producten van nationaal belang in het land waar ze worden gebruikt, niet waar het goedkoper is. Laat exporterende bedrijven ondernemingen in Europa opzetten waarin de lokale kapitaalverschaffers een belang hebben. Herverdeling via de kapitaalmarkt.

Voor het behoud van Europa is het belangrijk dat binnen de euro-grenzen cruciale techniek wordt geproduceerd, zodat niet via digitale deurtjes informatie kan worden verzameld wat door Europa als ongewenst wordt beschouwd. Bedrijven die niet mee willen werken zouden de toegang kunnen worden ontzegd. Google, Twitter, Facebook, WhatsApp, Zoom en YouTube zijn in veel landen niet beschikbaar. In diezelfde landen is Bing, Skype en Teams van Microsoft wel beschikbaar, omdat de zoekmachine bepaalde informatie niet beschikbaar maakt en Skype in sommige landen op dezelfde wijze functioneert als TikTok in de VS.

Wellicht praten we over enkele jaren volop over staatsliberalisme. De rol van de overheid, Europa, zal moeten toenemen om vervaagde grenzen weer duidelijk op de kaart te zetten om het liberalisme veilig te stellen. Regels voor meer vrijheid. Europa wordt wakker.

Deze column is eerder gepubliceerd in de e-Cash van september. Lees hier.

Lees hier het orginele bericht:Categories: Eddytorial, Opinie