Euro/dollar omlaag

Wat gaat de euro/dollar doen nadat deze vanmorgen beneden de 1,04 is gedoken? We vroegen het Salah Bouhmidi, marktanalist IG.

“Op de chart gaan we zo’n 20 jaar terug in de tijd om het referentiekader in beeld te brengen. Wat direct opvalt zijn de met rood gemarkeerde dalende toppen sinds 2008 wat duidelijk het gevolg van het monetaire beleid van ECB weergeeft. Daarnaast de rode gemarkeerde 1,20 – 1,25 zone wat een klassiek voorbeeld is van een “steun wordt weerstand” situatie. De groene zone is een duidelijke meerjarige steunzone.”

De belangrijkste vraag is: bullish of bearish? Voor beide valt wel wat te zeggen, technisch gezien:

  1. De EUR/USD bevindt zich op een belangrijk, meerjarig steunniveau en opwaarts retracement potentieel tot die 1.20-25 zone.
  1. De EUR/USD laat ook een duidelijk meerjarig patroon zien van dalende toppen en mocht de steun daadwerkelijk breken dan ligt de eerstvolgende angstvalliger lager tegen die 0.80 aan van 20 jaar geleden. Uiteraard vormt de 1 pari een psychologisch zeer belangrijk niveau.

Technisch gezien een lastige en fundamenteel ook zeer onzeker ivm de mogelijke toekomstige acties van de ECB en de geopolitieke situatie.