Er komt geen herstel na het coronavirus

0,0279 procent. Zo hoog was de economische groei in Duitsland in de laatste drie maanden van vorig jaar. Het goede nieuws is dat er groei is geweest. Het slechte nieuws is dat we ver achter de komma moeten gaan kijken om tot die conclusie te komen. Statistici ronden de groeicijfers af, wat betekent dat de grootste economie van de eurozone stagneerde.

En dan is Duitsland nog de spekkoper: in Frankrijk en Italië, de tweede en de derde economie van de muntunie, was er sprake van een krimp. De Britse economie stagneerde ook. In Japan was er ook een krimp, de grootste in bijna zes jaar. Thailand meldde de laagste economsiche groei in vijf jaar tijd. De regering van Singapore sluit een recessie dit jaar niet uit, Zuid-Korea meldde wel groei maar die bleek vooral door overheidsuitgaven te komen, net als op de Filipijnen.

Biermerk

De groeidaling in de wereld is dus begonnen toen Corona nog alleen maar een biermerk was. Het coronavirus stak medio januari de kop op, wat betekent dat het effect ervan de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar treffen.

Het virus heeft de Chinese economie al behoorlijk ontregeld wat het vrijwel zeker maakt dat het groeicijfer voor het eerste kwartaal beroerd zal zijn. Gezien het aandeel van China in de wereldeconomie en de rol in het productieproces van bedrijven in Europa en de VS, zou niets minder dan een wonder nodig zijn willen de economieën daar er niets van merken. De omzetwaarschuwing van de techgigant Apple als gevolg van het coronavirus kan slechts een voorbode zijn van wat er komen gaat.

Normalisering

Het zou niet verbazen als de economische schade buiten China pas over enkele maanden echt neerslaat, wanneer de disruptie in aanvoerkanalen goed voelbaar wordt. Nu hebben fabrieken in het Westen nog wel de benodigde onderdelen en waarschijnlijk zijn die voor nog eens een paar maanden verstuurd vóór de lockdown in China. Tenzij de situatie pijlsnel normaliseert, zullen nieuwe zendingen uitblijven.

De groeivertraging is ingezet vóór de corona-uitbraak, wat betekent dat ook als de verspreiding snel stopt, dat níét zal betekenen dat de economie haar herstel zal oppakken. Er was namelijk geen herstel om te beginnen!

Economische storm

De afgelopen maanden heb ik meermaals voor klanten van OHV Vermogensbeheer en andere belangstellenden mijn Outlook voor 2020 gepresenteerd. De rode lijn daarin was dat het vermeende economische herstel na de dip in de zomer van 2019 geen lang leven beschoren is en dat ik rekening houd met lagere groei dit jaar en uiteindelijk een recessie in de nabije toekomst. De titel van de outlook is niet voor niets Look out!. Voor beleggers betekent dat: kijk op tijd uit naar de juiste sectoren en juiste fondsen om de storm door te komen.

Deze column is 19 februari jl. gepubliceerd in DFT.nl

Het bericht Er komt geen herstel na het coronavirus verscheen eerst op OHV.

Lees hier het orginele bericht:

Categorised in: OHV, Research

%d bloggers liken dit: