Enquête: 69% van de 8.550 beleggers positief

Beleggers over de hele wereld blijven positief over hun financiën, ondanks de hardnekkige inflatie, de dreigende recessie en de verliezen op de beurzen van vorig jaar. Dat blijkt uit een wereldwijde enquête van Natixis Investment Managers onder 8.550 individuele beleggers.

Uit het onderzoek onder beleggers met meer dan $100.000 aan belegd vermogen, dat in maart 2023 werd uitgevoerd, bleek dat meer dan twee derde (69%) van de beleggers een positieve kijk heeft op de staat van hun financiën, terwijl slechts 22% stress ervaart.

De economie en de markten hebben aanzienlijke verschuivingen ondergaan: van een wereld van lage inflatie, lage rentes en hoge correlaties naar een wereld van hogere inflatie, hogere rentes en grotere spreiding. Deze veranderingen kunnen kritieke hiaten in beleggingskennis en beleggingsportefeuilles aan het licht brengen, aangezien individuele beleggers dit jaar nog steeds een rendement van 8,6% boven de inflatie verwachten.

Wereldwijd zijn beleggers zich zeer bewust van het veranderende economische klimaat. En hoewel ze veel vertrouwen hebben in de lange termijn, zijn ze bang voor de bijbehorende risico’s: twee derde (62%) van de beleggers zegt dat hogere dagelijkse kosten hun grootste financiële angst zijn. In Nederland geldt dat voor 53% van de beleggers.