Categorieën
Economie Energy Research

Energiemonitor – OPEC+ doet (uiteindelijk) wat het moet doen

OPEC+ verhoogt de productie met 500 kb/d in januari. De maanden daarna zal de OPEC+ maandelijks gaan bekijken of de productie verder omhoog kan, met een maximum van 500 kb/d per…

  • OPEC+ verhoogt de productie met 500 kb/d in januari
  • De maanden daarna zal de OPEC+ maandelijks gaan bekijken of de productie verder omhoog kan, met een maximum van 500 kb/d per maand
  • Olieprijzen waren al gestegen voorafgaand aan het besluit; plafond is in zicht
  • 2021: olieprijzen gevangen tussen hoop op vraagherstel en vrees voor overproductie

[Download niet gevonden]

OPEC+ besluit om de productie in Q1 2021 slechts geleidelijk te verhogen

Na langdurig overleg is de OPEC samen met haar partners onder leiding van Rusland (samen OPEC+) toch tot een akkoord gekomen met betrekking tot het productieniveau. Besloten is om in januari de olieproductie met 500.000 vaten per dag (500 kv/d) te verhogen. Daarna gaat OPEC+ in de eerste week van de maand beslissen of de productie verder verhoogd kan worden, met een maximum van 500 kv/d. Met de aanhoudende gedeeltelijke lockdowns en de grote impact op het internationale vliegverkeer blijft de vraag naar olie langer laag dan eerder gedacht. Om een nieuw overaanbod te voorkomen zal OPEC+ haar besluitvorming dus vaker aanpassen.

In april 2020 besloot de OPEC+ om drastisch in te grijpen en het ontstane overaanbod en grote voorraden in te perken. Dit overaanbod op de markt kwam door het wegvallen van de vraag naar olie als gevolg van de maatregelen om COVID19 te bestrijden. Het akkoord dat gesloten werd bestond uit drie fases. De eerste fase bestond uit een productieverlaging van 9,7 miljoen vaten per dag (mv/d) in mei en juni 2020. In de daaropvolgende fase zou de productie verlaagd worden met 7,7 mv/d (van 1 juli tot eind december 2020). De derde fase zou lopen van januari 2021 tot en met april 2022 waarbij een productieverlaging van 5,8 mv/d het doel zou zijn. Dat is nu aangepast naar het verhogen van de productie in januari tot netto -7,2 mv/d en een maandelijkse evaluatie om zo mogelijk de productie verder te verhogen.

Olieprijzen liepen al vooruit op het besluit

De oliemarkt liep al vooruit op het besluit. Toen zo’n anderhalve week geleden de eerste geluiden te horen waren dat de OPEC+ wellicht haar productie langer laag zou houden, namen veel speculatieve beleggers positie in. Tegelijkertijd kwam het nieuws van de COVID19 vaccins. De verwachting van hogere vraag naar, en minder aanbod van olie nam de zorgen rond overaanbod weg. Als gevolg hiervan stegen de olieprijzen. De Brent olieprijs naderde de USD 50/vat en de WTI olieprijs steeg tot bijna USD 48/vat. Het eerste deel van de forward curve (reeks van huidige prijzen voor toekomstige levering) veranderde van contango naar backwardation. Oftewel, waar eerst de prijzen voor toekomstige levering duurder waren dan die voor levering op zeer korte termijn, draaide dat naar een omgekeerde situatie. Dus nu zijn de huidige prijzen hoger dan de olieprijzen voor levering in de toekomst. Vanaf 2024 zijn de prijzen daarentegen juist lager. Het geeft aan dat de financiële markt geloofde dat de prijs voor levering in de komende maanden de afgelopen weken iets te snel was gestegen, en dat verder overaanbod dreigt op de langere termijn.

Dus de olieprijs is in de afgelopen weken snel gestegen. Daardoor nam de noodzaak om de productie ook daadwerkelijk niet te verhoging iets af. De Verenigde Arabische Emiraten en Kazakhstan suggereerden om de productie toch op te voeren bij deze hogere olieprijs. Aan het einde van de OPEC-vergadering op maandag bleek dat de leden het niet eens waren en dat een snel akkoord niet haalbaar was. Dus werd de OPEC+ vergadering verschoven van dinsdag naar donderdag.

Het was voor OPEC+ bijna onmogelijk om de markt positief te verrassen. De noodzaak om de olieproductie nog langer of nog dieper te verlagen was er niet. Het vaccin kan waarschijnlijk vanaf het tweede kwartaal in 2021.worden uitgerold. De economie gaat dan herstellen, en ook de vraag naar olie neemt dan verder toe. Dus binnen de vooruitzichten van OPEC+ is er zelfs ruimte om de productie vanaf januari weer iets op te voeren. Het is dan ook wachten op winstnemingen door beleggers en marktspeculanten op de reeds opgebouwde longposities (speculeren op prijsstijgingen) of positie in te nemen speculerend op prijsdalingen (short-posities).

Olieprijzen gevangen in een smalle bandbreedte voor 2021

Vooruitkijken naar 2021 denken wij dat de belangrijkste thema’s onveranderd zullen blijven. De vraag naar olie wordt gedomineerd door de gevolgen van de bestrijding van COVID-19. Hoe eerder een werkend vaccin kan leiden tot versoepeling van de lockdowns, hoe eerder de vraag naar olie herstelt. De markt blijft zijn aandacht houden voor het OPEC beleid. Wij verwachten echter dat een snelle opleving van de Amerikaanse schalieolie-industrie veel langer op zich zal laten wachten. De nieuwe wetgeving ten aanzien van de productie op federaal land, strengere milieueisen door de Biden Administratie, en het steeds lastiger vinden van financiering voor schalieolie/-gas, zullen een plafond zetten op de olieproductie in de VS. Tot slot zal een zwakkere dollar steun bieden aan de in dollars verhandelde olieprijzen. Toch zal het opwaarts prijspotentieel worden beperkt door de grote (reserve)productiecapaciteit die, als de prijs te ver oploopt, ruimte biedt tot een snelle verhoging van de olieproductie door OPEC+ landen. Wij houden onze olieprijsramingen voor 2021 vooralsnog onveranderd. Voor Brent betekent dit een gemiddelde prijsrange van USD 45-50/vat, voor WTI USD 41-45/vat.

Het bericht Energiemonitor – OPEC+ doet (uiteindelijk) wat het moet doen verscheen eerst op Insights.

Source