Een voorbode van een zeldzame gebeurtenis

Het heeft iets magisch, vond zowel mijn zoontje als ik toen we laatst vlak voor middernacht de nachtelijke hemel afspeurden op zoek naar het vliegende brok ijs – en de komeet met de kenmerkende lange staart zagen overvliegen.

Terwijl we de komeet opwachtten, kregen we als bonus vele sterren te zien, die opvallend duidelijk aan de hemel prijkten. Hoe mooi de sterren op die avond erbij stonden, voor de vooral de Amerikaanse economie staan ze er minder gunstig voor.

Dichte mist

Een dichte mist van onzekerheid is over de Amerikaanse economie gekomen, zei een bestuurslid van de Fed onlangs. Die mist is veroorzaakt door het coronavirus dat in de Verenigde Staten oplaait.

In bijna alle 50 Amerikaanse staten zijn de aantallen nieuwe besmettingen en overledenen vorige week gestegen. Steeds meer staten maken de eerder genomen versoepelingsmaatregelen weer (deels) ongedaan. Waar de economie tot leven komt door versoepelingen, betekent het terugdraaien ervan een rem op het herstel.

Onzekerheid

Daar komt bij dat veel overheidsmaatregelen, zoals het overnemen van loondoorbetaling, de verhoogde werkloosheidsuitkering en de verlengde duur ervan, binnenkort aflopen. Dat zorgt voor onzekerheid onder miljoenen Amerikanen.

Het zou me niet verbazen als de Amerikaanse werkloosheid, die de laatste twee maanden daalde van bijna 15% naar iets meer dan 11%, weer begint te klimmen. Dat, samen met het oplaaien van het coronavirus, kan niet goed zijn voor het consumentenvertrouwen. Dát vertrouwen is zeer belangrijk voor economische groei.

Europa

Een van die dingen die je niet vak meemaakt, is dat je optimistischer kunt zijn over de Europese dan de Amerikaanse economie. Dit kan wel eens zo’n zeldzaam moment zijn. Bij ons is de werkloosheid nauwelijks opgelopen door de coronacrisis, in tegenstelling in tot de VS, waar de werkloosheid aan de vooravond van de coronacrisis 3,5% bedroeg.

Ondanks de versoepelingen laait het coronavirus in Europa niet bepaald op. En waar het in de VS politiek gezien een chaos is, is de situatie in Europa heel anders.

Onheil

Onze verre voorouders zagen langsvliegende kometen doorgaans als een voorbode van onheil. Als je zo’n hemellichaam over ziet vliegen terwijl je er alles over weet én toch diep onder de indruk bent, dan kun je je heel goed voorstellen dat onze voorouders doodsbang waren bij het zien van hetzelfde. Neowise kan de boeken ingaan als de komeet die een betere prestatie van de Europese economie dan de Amerikaanse markeerde.

Deze column is 15 juli jl. gepubliceerd in DFT.nl

 

 

Het bericht Een voorbode van een zeldzame gebeurtenis verscheen eerst op OHV.

Source

Categorised in: OHV, Research

%d bloggers liken dit: