Economie en Dow ‘voorspellen’ dat zowel Trump als Biden kan winnen

De aankomende verkiezingen in Amerika houden de gemoederen flink bezig. Wat zegt de stand van de economie en de Dow over de potentiële uitslag?

Twee theorieën van Salah Bouhmidi, head of markets IG. De ene theorie duidt op een overwinning voor de zittende president en de andere theorie hint op een overwinning van Biden. Het is geen balletje-balletje met historische data.

  1. Als je de geschiedenis moet geloven, is het antwoord op de vraag wie de Amerikaanse verkiezingen wint vrij eenvoudig. Sinds 1928 zijn de prestaties van de S&P 500 in de drie maanden voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen doorslaggevend geweest. Als de brede index in deze periode een positief rendement laat zien, wint de zittende president in 84% van de gevallen de presidentsverkiezingen. Een negatief rendement in deze periode leidt tot een nederlaag voor de zittende president. Sinds 1984 heeft de hitrate zelfs 100% bereikt. Dit betekent dat elke zittende president sinds 1984, parallel daaraan, altijd een positief rendement heeft laten zien van zijn herverkiezing binnen de periode van drie maanden en vervolgens heeft gewonnen. Op dit moment laat de koersontwikkeling van het aandeel in de afgelopen drie maanden een positief rendement zien op alle belangrijke Amerikaanse aandelenindices. Volgens de historische waarneming zou de huidige president Donald Trump de verkiezingen winnen.

  1. Sinds 1932 is het zo dat een zittende Amerikaanse president er altijd in geslaagd is te worden herkozen, behalve wanneer er zich tijdens zijn ambtstermijn een recessie heeft voorgedaan. De COVID 19-pandemie heeft de wereldeconomie en ook de Amerikaanse economie in een recessie geduwd. De volgende illustratie toont de aanzienlijke daling van het bruto binnenlands product van de VS tijdens de Corona-crisis aan. Volgens deze theorie zou Donald Trump als zittende president niet worden herkozen en zou Joe Biden gekozen worden als nieuwe president van de VS.