ECB stelt uit

In overeenstemming met de beleidsherziening is het rentebesluit van de ECB duidelijk dovish, ondanks het feit dat het besluit geen daadwerkelijke beleidswijzigingen behelst. Het commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe.

In de verklaring wordt erop gewezen dat de inflatieverwachting ruim voor de prognosehorizon 2% moet bereiken en voor de rest van de prognosehorizon op 2% moet blijven, wat extra parameters toevoegt aan de symmetrische inflatiedoelstelling voordat het monetaire beleid wordt verkrapt.

De financiële markten vatten het dovish rentebesluit van de ECB op als positief, waarbij de Europese aandelenindices dicht bij de hoogste stand van de dag bleven terwijl EURUSD nieuwe opwaartse bewegingen maakt. Dit komt doordat de centrale bank haar monetaire beleid heeft gestimuleerd tegen een achtergrond van wereldwijde groeiproblemen. De markten zullen uitkijken naar de persconferentie van president Lagarde voor verdere forward guidance binnen het nieuwe beleidskader, omdat de weg naar beleidsnormalisatie nu verder weg lijkt zonder een revisie van de huidige inflatiedynamiek in de eurozone.

EURUSD bereikt nieuwe hoogtepunten voor de dag – markten verwelkomen het nieuwe beleidskader dat zij interpreteren als stimulerend voor de economische groei.Categories: Monetair